Üniversiteyi kazanan öğrencilerin önündeki yeni barikat: Ekonomik problemler. Yüksek kira ve yurt ücretleri nedeniyle öğrenciler tercihlerini yaparken zorlanıyorlar. Öğrenciler yaşadıkları sıkıntılara çözüm istiyorlar.

Kiralar gençlerin tercihini belirliyor
Fotoğraf: BirGün

Fevzi Efe SEKİTMEZ-İlayda SORKU

2022 yılı ön kayıtları için yurt fiyatlarına yüzde 100 zam yapıldı. İzmir’deki özel yurtların fiyatları yıllık 17 bin TL ile 88 bin TL arasında değişiyor. Özel yurtlarda sabah kahvaltısı ücretsizken öğrencilerin akşam yemeği için ekstra ödeme yapmaları gerekiyor.

İzmir Ege Üniversitesi öğrencilerinden Aynur Demir, “İlk yıl yurtta 250 TL’ye kalıyordum, daha sonra yeni yurt binası inşa ettiler oraya geçtik. Ödememiz 450 TL’ydi fakat geçen günlerde fiyat 800 TL’ye çıkınca biz de şaşırdık. Eski yurtta odalar daha küçük ve bina donanımsızdı yeni yurtta çalışma alanları arttı şahsi dolap ve eşyalarımız var artık. Fakat internet kullanımımız çok kısıtlı, sadece tek bir cihaz bağlayabiliyoruz. Ya bilgisayar ya telefonu seçmek zorundayız. İnternet kullanımımız 32 GB ile sınırlandırılmış durumda” dedi.

Demir şunları söyledi: “Ben eve çıkmayı düşündüm ikinci yılımda fakat ev kiraları ve evin giderleri hesaplandığında harcamalarım da artıyor. Eğer merkezi ve okula yakın daha güvenli yerlerden bir öğrenci ev kiralamak isterse en az 2 bin 500 TL’den başlıyor kiralar. Ekonomik zorluklar nedeniyle aileme yardım etmek için okulu dondurmayı bile düşündüm. Fakat ailem beni devam etmem için zorladı. Onların da neler çektiğinin farkında olsam da içimde buruk bir hüzünle okuluma devam etmek zorunda kaldım.”

‘KİRA VE FATURALAR PARAYI BİTİRİYOR’

Ege Üniversitesi Hemşirelik Bölümü öğrencisi Cansu Oruç, İzmir’de üniversite öğrencisi olmanın avantajlı yanları olduğu kadar zorlu yanları olduğunu da belirtti. Oruç, “Bir öğrenci için İzmir rahat, güzel, eğlenceli bir şehir. Ayrıca öğrencilere birçok imkân da sunuluyor. Fakat barınma sorunu biz öğrenciler için hâlâ büyük bir sıkıntı. Yeterli sayıda yurt olmaması, kiraların yüksek olması ve kimi ev sahiplerinin öğrencilere ev kiralamaması gibi sıkıntılar hâlâ öğrencilerin uğraştığı dertler” dedi.

Masraflarını karşılamak için hem okuyup hem çalışmak zorunda olduğunu vurgulayan Oruç, “İşten eve yorgun geldiğim zamanlar oluyor bu sebepten zaman zaman ders çalışmayı ertelemek durumunda kalıyorum. Ev kirası ve faturalardan sosyal etkinliklere para kalmıyor. Bahar şenlikleri gibi etkinlikler olmasa konser yüzü göremeyeceğiz. Bugün bir konsere gidip müzik dinlemek bile lüks oldu” diye konuştu.