Türkiye’nin Venezuela’da arazi kiralamasına ilişkin konuşan Kirişci, “Kiralayan değil, üreticimizin bilgisini taşıyanız” derken Venezuelalı çiftçi Fantinel, planın iki hükümet açısından da çok verimsiz olduğunu söyledi.

Kiralık arazi planı da tutmadı
Nicolas Maduro ve Recep Tayyip Erdoğan. (Fotoğraf: Depo Photos)

Umut Can FIRTINA

Venezuela’da Türkiye için ayrılan "Turkish Land" bölgesinde tarımsal yatırım anlaşması sağlanmasına ilişkin tepkiler sürüyor. “Turkish Land” olarak adlandırılan 400 bin hektarlık alanda yürütülen tarım ve gıda faaliyetleri sonucunda elde edilecek hasılatın yüzde 70'i Türkiye'ye, yüzde 30'luk kısmı ise Venezuela'ya bırakılacak. “Bitki Koruma ve Karantina Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı” başlıklı anlaşma Türkiye’de tarım yapılacak o kadar arazi varken neden Venezuela’dan toprak kiralandığı sorusunu akıllara getirirken Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, iki ülke arasında yapılan anlaşmaya arazi kiralamak denemeyeceğini söyledi. Bakan Kirişci dün yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin Venezuela'dan kendi hesabına aldığı bir metrekare toprak yok, olmayacaktır da. Kaldı ki o ülkenin mevzuatında da toprak ancak kiralanabiliyor. Biz devlet olarak kiralayan değil, üreticimizin bilgisini oralara taşıyan, rehberlik hizmeti veren bir Tarım ve Orman Bakanlığı olacağız" dedi.

Yaşanan gelişmeleri Venezuela Tarım Üreticileri Dernekleri Konfederasyonu (FEDEAGRO) Başkanı Celso Fantinel ile konuştuk.

Tarım yatırımı hakkında Venezuela’da ne düşünülüyor?

Burada da düşündüklerimiz benzer şeyler. Çünkü Venezuela’nın ekip biçmeye uygun 20 milyon hektarlık kapasitesi varken sadece 1,4 milyon hektarlık alanda tarım yapılıyor. Geçtiğimiz yıllarda sağlanan 2,5 milyon hektarlık alanlardan elde edilen sebze hasadı 2020 ve 2021 yıllarında, 1965-70 arasında elde edilene benzer miktarda. Bunun anlamı ise 50 yıl geri gittik.

BUĞDAYIN TAMAMI İTHAL EDİLİYOR

Bu tarım yatırımı politikasının Venezuela için anlamı ne?

70’lerde ve 80’lerde Venezuela ülkenin gelişimine ve altyapısına petrol çıkarmanın da katkısıyla en hızlı büyüyen ülkelerden birisiydi. Kendi ihtiyaçlarının yüzde 70’ini karşılayabilen bir ülkeydi. Sadece ayçiçeği ihtiyacının yüzde 10’unu karşılıyordu. Tropik bir ülke olduğu için buğdayın tamamı ithal ediliyordu. Geri kalan tüm sebzeler Venezuela’da yetiştirilebiliyor. Avrupa, ABD kış aylarındayken meyve ve sebze yetiştirebiliyoruz. Çiçeklenmeyi manipüle edebiliyoruz. Dünyadaki tatlı suyun yüzde 13’üne sahibiz. Venezuela dünya için harika bir gıda pazarı olmalı. 26 milyon nüfusumuz var. ABD, Arjantin, Brezilya ve Avrupa’da tarım için yeterli alan yok. Tarımı teknolojiyle yürütüyorlar. Bu yüzden Venezuela ve bazı Afrika ülkeleri gibi yetiştiriciliğe uygun arazileri olan ülkelere yapılan tarım yatırımları önem taşıyor.

Celso Fantinel, Venezuela Tarım Üreticileri Dernekleri Konfederasyonu (FEDEAGRO) Başkanı Celso Fantinel, Venezuela Tarım Üreticileri Dernekleri Konfederasyonu (FEDEAGRO) Başkanı

VERİMSİZ VE İMKÂNSIZ BİR PLAN

Sizin Türkiye’nin yatırım politikası hakkındaki görüşleriniz neler?

40 yıllık bir çiftçi ve sendikacı olarak şunu söyleyebilirim ki, Türkiye ve Venezuela hükümetlerinin yapmaya çalıştığı şekilde bu plan çok verimsiz ve imkânsız ve hayata geçirmesi olanaksız. Genel olarak, söz konusu iş insanları yatırım planı konusunda en uygun ve ciddi kişiler değil. Ruslarda, Çinlilerde, Belaruslularda, İranlılarda bu durumu gördük. Hiçbir şey üretemediler, ihraç etmediler; ülkemize ve vatandaşlarına hiçbir faydaları dokunmadı.

TROPİK CENNET

2019 verilerine göre Venezuela’da başlıca tarım ürünü 4,3 milyon tonla şeker kamışı. Onun ardından 1,9 milyon tonla mısır, 1,4 milyon tonla muz, 760 bin tonla pirinç geliyor. Zengin temiz su kaynaklarına ve tropik bir iklime sahip ülkede birçok farklı ve sebze-meyve yetiştiriliyor. Endüstriyel kullanımdaki en önemli ürünleri ise pamuk, tütün ve sisal.