Kirazlı köyünde meyve bahçelerine kurulmak istenen güneş enerji santralına karşı köylüler sokağa çıktı. Kirazlarını dalından koparacak projeye karşı yurttaşlar, “Kiraz yerine de enerji yeriz gari” dedi.

Kirazı dalından koparan santral

Aycan KARADAĞ

Aydın'ın Germencik, Kuşadası, Söke ilçeleri ile Kirazlı, Gümüşyeni ve Sazlı mahallelerini içine alan Kuşadası Rüzgâr Enerji Santralı (RES) projesine kaynak oluşturacak olan güneş enerji santralı (GES) projesine tepkiler sürüyor. Bölge sakinleri ve çevreciler, mülkiyeti köylülere ait 300 dönüm tapulu meyve ağaçlarının olduğu arazi üzerine kurulması planlanan GES projesinin çevresel etki değerlendirme (ÇED) süreci kapsamında yapılmak istenen halkın katılım toplantısı 7 Mart tarihine ertelendi.


Kirazlı köyünde toplanan yurttaşlar, GES projesinin bölge için büyük önem taşıyan birinci sınıf tarım arazilerini ve başta Aydın Ölmez Otu olmak üzere bölgeye has endemik türleri yok edeceği ve mevcut rüzgâr gülleri ile birlikte iklim krizine neden olarak ekosisteme zarar vereceği gerekçeleriyle karşı olduklarını dile getirdiler. Yurttaşların yaptığı eyleme, Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, çevre örgütleri ve sivil toplum kuruluşları da destek verdi.
Kirazlı köylüleri yaptıkları açıklamada, “Tarım arazilerimizi yok etmeye çalışanlara izin vermeyeceğiz. Enerji şirketi köyün tepkisini ve bu tepkiye verilen toplumsal desteği görünce bugün köyümüzde yapmayı planladığı halkın bilgilendirilmesi toplantısını son anda cuma günü akşam iptal ettiğini duyurmuştur. Daha sonra Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Aydın İl Müdürlüğü sahifesinde yer ve saat belirtilmeden 7 Mart ertelendiği yayınlanmıştır. Biz Kirazlı köyü halkı olarak, GES kurulması planlanan özel mülkiyete ait topraklarda, mülkiyet hakkına tecavüz edildiği için Aydın İl Genel Meclisi kararıyla Kirazlı köyünün organik tarım alanı olarak tescil edilmesi kararı nedeniyle, söz konusu proje alanında Aydın Ölmez Otu ve Çan çiçekleri bulunduğu için mevcut rüzgâr gülleri ve kurulacak güneş enerji sisteminin bölgemizde neden olacağı ısı artışı, kuraklık ve doğal rüzgâr yönünü değiştireceği, tarımsal faaliyetlerimizi olumsuz etkileyeceği için bu proje çerçevesinde başlatılan ÇED sürecinin iptalini istiyoruz” denildi.

HODRİ MEYDAN

Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, çevrenin ve doğanın korunmasının önemine dikkat çekti. Pandemi döneminde sağlıklı gıdaya ulaşımın ve organik tarımın öneminin çok daha iyi anlaşıldığını ifade eden Günel, “Kirazlı mahallemiz kentimizin en önemli tarım alanlarının başında gelmektedir. Köylülerimize ve Kuşadası halkına rağmen kimsenin tarım arazilerimize el sürmesine izin vermeyeceğiz. Enerji kadar sağlıklı gıdaya da ihtiyacımız var. Görev sürem bitse de sade bir vatandaş olarak her zaman yanınızda olmayı sürdüreceğim. Bir yanda tarım arazilerini yok etmeye çalışan irade, bir yandan tarımın önünü açmaya çalışan irade var. Hadi bakalım hodri meydan” diye konuştu.