Bursa’da Meyra Madencilik tarafından yapımına başlanan flotasyon ve atık tesisi için bilirkişi incelemesine yönelik başlatılan keşif çalışmasına, köylüler adına kimse alınmadı. Yöre halkı duruma tepki gösterdi

Kirazlıyayla'da başlatılan keşif çalışmasına köylüler adına kimse alınmadı

GÖKAY BAŞCAN

Bursa’nın Yenişehir ilçesi Kirazlıyayla Köyü’nde yapımına başlanan flotasyon ve atık tesisi için bugün bölgeye gelen bilirkişi heyetinin keşif çalışmasına köylülerden ve köylüler adına davacı olan Kirazlıyayla Derneği’nden kimse alınmadı.

Sadece avukatların dahil edildiği keşif çalışmasına, Bursa Barosu Çevre Komisyonu Başkanı Eralp Atabek de alınmadı. Atabek ve yöre halkı yaşanan duruma tepki gösterdi. Tepkiler sonucu yaşanan tartışmanın ardından, Atabek keşif çalışmasına katıldı.

İnceleme öncesi yöre halkı tarafından yapılan ortak açıklamada ise, “Heyetin doğru tespitlerde bulunmasını bekliyoruz. Tesisin köye vereceği zarar kaçınılmaz” ifadeleri yer aldı.

kirazliyayla-da-baslatilan-kesif-calismasina-koyluler-adina-kimse-alinmadi-750235-1.

NE OLMUŞTU?

Toprağını savunan Kirazlıyayla köylüleri Bursa’nın Yenişehir ilçesinde yer alan köyde yapımına başlanan flotasyon ve atık tesisi tesisin yapımına karşı aylardır direnişini devam ettiriuor. Birçok özel ‘yasak’la karşı karşıya kalan köylüler, kendi arazilerine gitmekte ve hayvanlarını otlatmakta zorluk çekiyor. Madenci şirket ise jandarma eşliğinde tesisin yapımını sürdürüyor.

Son olarak şirket yetkililerin tesisteki atığı, köylülerin hayvanlarını ve tarlalarını suladığı göle dökmesi üzerine tartışma çıkmıştı. Derelerin kirlenmesine tepki gösteren köylüler, şirket çalışanlarının şikâyeti üzerine gözaltına alınmış, adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.