Bilirkişiler, Meyra Madencilik Şirketi’nin tarım alanlarında inşaat çalışması yapmasının mevzuata aykırı olduğunu kaydederek, “ÇED Raporunda parsellerin tarım dışı amaçlı kullanım izni alınmadan sahada hiçbir işlem yapılmayacağı belirtilmesine karşın inşaat çalışmaları başlamıştır. Dava dosyasında tarım arazilerinin amaç dışı kullanımına ilişkin izin alındığına dair bir bilgi ve belgeye rastlanmamıştır. Bu durum 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununa aykırıdır" dedi.

Kirazlıyayla'da halkı sevindiren karar: ÇED raporunun teknik yeterliliği yok

Bilirkişiler, Bursa’daki Kirazlıyayla Mahallesi’nde yapılmak istenen Çinko-Kurşun-Bakır Zenginleştirme Tesisi ve Atık Barajı Projesi’nin ÇED raporunun teknik olarak yeterli olmadığına karar verdi. Bilirkişiler, tarım alanlarında inşaat çalışması yapılmasının iste mevzuata aykırı olduğunu belirtti. Köylü kadınlar ise son olarak köy yollarının kapatıldığını söyleyerek, “Maden yüzünden hepsi. Suçlu olmamız, köylü olmamız herhalde. Neden belediye başkanı sesimizi duymuyor?” diye tepki gösterdi.

Bursa'nın Yenişehir ilçesi Kirazlıyayla Mahallesi'nde yapılması planlanan Çinko-Kurşun-Bakır Zenginleştirme Tesisi ve Atık Barajı Projesi’ne karşı halk bir süredir eylem yaparak karşı çıkıyordu. Projeye ve ÇED raporuna açılan dava ise Bursa. 1. İdare Mahkemesi'nde sürüyordu. Mahkeme en son bilirkişi raporu istemişti. Beklenen rapor verildi. Bilirkişiler, projenin ÇED raporunun teknik olarak yeterli olmadığına karar verdi.

Bilirkişiler, Meyra Madencilik Şirketi’nin tarım alanlarında inşaat çalışması yapmasının da mevzuata aykırı olduğunu kaydederek, “ÇED Raporunda parsellerin tarım dışı amaçlı kullanım izni alınmadan sahada hiçbir işlem yapılmayacağı belirtilmesine karşın inşaat çalışmaları başlamıştır. Dava dosyasında tarım arazilerinin amaç dışı kullanımına ilişkin izin alındığına dair bir bilgi ve belgeye rastlanmamıştır. Bu durum 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununa aykırıdır” ifadelerini kullandı.

Kirazlıyayla Dernek Başkanı Nedim Kakaç, bilirkişi raporunun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ın verdiği ‘ÇED olumlu’ kararının ‘hukuksuz olduğunu’ ortaya koyduğunu belirterek, “Bilirkişi heyetinin kararı mahkemeye sunuldu. Birkaç gün içinde mahkemeden yürütmeyi durdurma kararı çıkacak. O güne kadar mutluluğumuzu içimizde yaşayalım lütfen. Malumunuz sütten ağzımız yandı yoğurdu üfleyerek yiyoruz. Ama yazılanların hepsi doğru. İnşallah çok güzel olacak” dedi.

Kirazlıyayla halkı ise halen tarım arazileri için mücadelelerini sürdürüyor. En son köy yollarının biçer döver ile kapatıldığını dile getiren köylü kadınları, “Hayvanlarımızın yiyeceği gitti, saman gitti. Kaldı ekinlerimiz yerlerde. Maden yüzünden hepsi. Suçlu olmamız, köylü olmamız herhalde. Neden belediye başkanı sesimizi duymuyor?” diye tepki gösterdi.