Kirazlıyayla’da köylerini talan edecek maden tesisine karşı direnen köylülerin davası 2,5 yıldır sürüyor. Avukat Akman, yargılama süresi hakkında “Bu tür davalar için maksimum verilen süre 330 gündür. Bu dava 2,5 yılı devirdi” dedi.

Kirazlıyayla’da madene karşı direnen köylülerin yargılandığı dava 2,5 yıldır sürüncemede

HABER MERKEZİ

Bursa’nın Yenişehir ilçesine bağlı Kirazlıyayla köyünde Meyra Madencilik tarafından inşa edilen atık tesisine karşı direnen köylülerin yargılandığı dava 2,5 yıldır sürüyor. 2020’de 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde düzenlenen etkinliğin ardından gözaltına alınan, haklarında ‘denetimli serbestlik’ kararı verilen 5’i kadın 9 kişinin darp iddiasıyla yargılandığı davanın son duruşması önceki gün görüldü.

Duruşmanın ardından BirGün’e konuşan Avukat Osman Atalay Akman, “2,5 yıldır sürüncemede bırakılan bir dava” değerlendirmesini yaptı.

“ÇEVREYE DUYARLI KÖYLÜLERİ SİNDİRMEK İSTEDİLER”

Kamışlı Gölü’ne bir kamyonun beton dökmesi üzerine köylülerin ayaklandığını, güvenlik görevlileriyle tartışma çıktığını ve münakaşa esnasında 150 kişinin bulunduğunu kaydeden Akman, “Yargılanan 9 kişi kurban seçildi. Çevreye duyarlı, lider özellikleri bulunan köylüleri sindirmek istediler. Basit yaralama suçundan normalde denetimli serbestlik verilmez. Ancak köylülere verildi. Deliller gerekçe gösterilerek bu aşamaya kadar gelindi. Bu tür davalar için maksimum verilen süre 330 gündür. Bu dava 2,5 yılı devirdi” ifadelerini kullandı.

“İNSANLAR BİR ÇEVRE FELAKETİ DAHA GAZETELERDE YAZMASIN DİYE MÜCADELE EDİYORLARDI”

Yapılan maden ve tesisin köyün çok yakınında olduğunu ve köy için büyük bir tehdit oluşturduğunu söyleyen Akman, sözlerini şöyle sürdürdü: “Deprem kuşağı üzerindeyiz, maden kayıyor. Çatlakları ve toprak kaybını görüyoruz. Patlama ihtimali var. Bir patlama olsa biriken posa ve atık su Yenişehir Ovası’nı basacak. Köylüyü sindirerek bunun önüne geçemezler. Bu insanlar bir çevre felaketi daha gazetelerde yazmasın diye mücadele ediyorlardı.”