Kırgızistan’da hafta sonu yapılan seçimler muhaliflerin protestoları sonucu iptal edildi. Protestolarda 122 kişi yaralanmıştı

Kırgızistan seçimleri halkın sokağa dökülmesiyle iptal edildi

Kırgızistan’da hafta sonu yapılan seçimler sonucu barajı geçemediği söylenen partilerin destekçileri ve üyeleri seçim sonuçlarını protesto etti. Protestocular, Cumhurbaşkanlığı Sarayı ile Meclis binasını işgal etti. Kırgızistan Merkezi Seçim komisyonu seçimleri iptal ettiğini açıkladı.

4 Ekim’de yapılan milletvekili seçimlerinin sonuçlarının açıklanmasının ardından seçim barajını geçemeyen parti üyeleri, seçim sonuçlarını protesto etmek için bugün başkent Bişkek’teki Ala Too Meydanı’nda toplandı. Sosyal Demokratlar, Meken Intımagı, Çon Kazat, Reforma, Ata Meken, Bir Bol, Respublika ve Zamandaş siyasi partilerinin destekçilerinden oluşan kalabalık, seçimlerin şeffaf olmadığını savunarak iptal edilmesini talep etti.

Protestocular, ilerleyen saatlerde Çüy ve Kiyev caddelerinde yanan çöp kutuları ile yolları trafiğe kapattı. Polisin sert müdahalesi sonucu, plastik mermi isabet eden Ata Meken partisinin lideri Canar Akayev ile ses bombasının isabeti sonucu parti üyesi Eldar Abakirov yaralandı.

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, çıkan olaylarda şu ana kadar 122 kişinin yaralandığını ifade edilirken, 4 kişinin yoğun bakımda tedavi altında olduğu belirtildi.

Protestocu grupla polis arasında yaşanan arbede sonrası göstericiler Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndan uzaklaştırıldı. Saatler sonra yeniden toplanan grup bu kez saray ve meclis binasının bulunduğu alana girdi. Protestocular Bişkek’teki Devlet Ulusal Güvenlik Komitesi’nin binasının kapısını kırarak içeri girdi.

NE OLMUŞTU?

Kırgızistan'da gerçekleştirilen milletvekili seçimleri sonrası, 16 partinin katıldığı seçimlerde 12 parti yüzde 7'lik barajı aşamamıştı. Seçime katılımın yüzde 55 olduğu ülkede, 12 partinin taraftarları sokağa dökülerek protesto gösterilerine başlamıştı.