Rusya Devlet Başkanı Putin, İngiltere ile yaşanan gerilimde, İngiliz gemisinin bir Amerikan savaş uçağı ile senkronize hareket ettiğini iddia etti.

Kırım açıklarındaki Rusya-İngiltere gerilimde ABD parmağı

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çarşamba günü yaptığı açıklamada, İngiliz gemisi Defender gemisi ile Rus askerleri arasında Kırım sularında yaşanan gerilimde ABD'nin de payı olduğunu iddia etti.

GERİLİMDEN KAZANÇLI ÇIKMAZLAR

Rusya Devlet Başkanı, "provokasyon" olarak adlandırdığı olayda, Kırım kara sularına giren İngiliz gemisi Defender'in, bir Amerikan savaş gemisi ile senkronize şekilde hareket ettiğini iddia etti. Putin, Amerikan uçağının görevinin, İngiliz gemisine verecekleri karşılığı izlemek olduğunu söyledi. Olayın, üçüncü dünya savaşını tetikleyebilecek şiddette bir gerilim olup olmadığının sorulması üzerine ise "İngiliz gemisini batırmış olsak bile bu mümkün olmazdı. Batı böyle bir gerilimden kazançlı çıkacak taraf olmayacağının farkında" şeklinde yanıt verdi.

NE OLMUŞTU?

Kırım yarım adası kara sularına giren bir İngiliz gemisi, limanda konuşlanan Rus silahlı kuvvetlerinin uyarı ateşi sonucu uzaklaşmak zorunda kalmıştı. İngiltere, Rusya'nın Kırım'ı ilhakını tanımadığı için geminin Ukrayna kara sularında gezinme hakkı ile orada bulunduğunu savunurken, Rusya tarafı olayı bilinçli bir provokasyon olarak tanımlamış, tekrar etmesi durumunda karşılık vereceklerini açıklamıştı.