Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Edirne Tarım Sektörü Temsilcileri toplantısında, “Siz söylemeden ben söyleyeyim. Gerek büyükbaşta gerek küçükbaşta bazı problemler olduğunu biliyorum. Ama ben göreve geleli 8 ayı biraz geçti, çocuk 9 ayda doğuyor biliyorsunuz. Dolayısıyla biraz beklerseniz bunların hepsinin üstesinden geleceğiz” dedi.

Kirişci: Bazı problemler var ama ben göreve geleli 8 ayı biraz geçti, çocuk 9 ayda doğuyor biliyorsunuz
Fotoğraf: AA

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Edirne Tarım Sektörü Temsilcileri toplantısında, büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarda problemler olduğunu bildiğini söyleyerek "Ben göreve geleli 8 ayı biraz geçti, çocuk 9 ayda doğuyor biliyorsunuz. Dolayısıyla biraz beklerseniz bunların hepsinin üstesinden geleceğiz” ifadelerini kullandı.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, bugün Edirne Tarım Sektörü Temsilcileri toplantısına katıldı. Edirne Ticaret Borsası’nda yapılan toplantıda bakanlığının projelerinden bahseden Kirişci, şunları söyledi:

“BU KORİDORUN AÇILMASIYLA DÜNYAYI RAHATLATTIK AMA YÜZDE 60’INI AVRUPA’YA GİTTİĞİNİ YÜKSEK SESLE DİLE GETİRDİK”

“Dün itibariyle 442 gemi buradan geçti. Tahıl ve diğer gıda ürünleri, gemilerle Ukrayna’dan dışarı çıkarıldı. Devamında da istikamet olarak bunun yüzde 60’ı -yaklaşık olarak söylüyorum- Avrupa’ya, yüzde 21,5’i Asya’ya, yüzde 13 gibi bir kısmı Afrika’ya, 5,5-6’lık kısım Orta Doğu’ya... Ama biz, şunu dile getirdik akabinde; evet biz, bu koridorun açılmasıyla dünyayı rahatlattık ama yüzde 60’ını Avrupa’ya gittiğini yüksek sesle dile getirdik. Ayın 19’nda, G-20 zirvesinde, bu takvim dolmuş olacak malum. Yeniden uzatılıp uzatılmayacağı konusu, 31 Ekim’deki askıya alınma sürecinin de yine Sayın Cumhurbaşkanımızın girişimleriyle yine olumlu neticelenmesi ve koridorun kaldığı yerden sevkiyatına devam edilmiş olması dolayısıyla ‘Şimdi 19’ndan sonra ne olacak’ sorusu önemli. Biz de 15-16 Kasım’da Endonezya Bali’de bu toplantıyı gerçekleştirirken bu görüşmeler de yapılmış olacak.

“BU KULAKLAR O KONUŞMALARA ŞAHİT OLDU”

Bu tahıl koridoruyla beraber, Sayın Putin, doğal gaz konusunda, tabii ki bu savaşta Batı Ukrayna’nın yanında yer alıyor, kendilerine de cephe alıyor olmasından dolayı kızgınlığıyla da ‘Bu doğal gazın dağıtımı Trakya olsun’ dedi. ‘Trakya’da, hatta biz bir hat verelim doğrudan, Karadeniz’den yeni bir hat ve doğal gazı Trakya’ya indirelim, Trakya’dan da bütün Avrupa’ya buradan yayılsın’ denildi. Bu kulaklar o konuşmalara şahit oldu. Bunu ifade etmek istiyorum.

“BİZİ ZORLAYACAK VE BELİRLEYİCİ OLACAK”

Dijitalleşmeyi sağlayacağız. Dijitalleşme bizim için çok çok önemli. Mutlaka dijitalleşmenin tarım sektöründe daha yaygın kullanılmasını sağlayacağız. Bunun adımlarını attık mı? Attık. 1 Ekim itibariyle ÇKS’nin bütün girişlerini şimdilik e-devlet üzerinden yapmaya başladık. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütüldüğü bir çalışma sürecine girdik. Tarlanız var, ‘istediğimi ekerim, dikerim’, bu devir kapanacak. 1 Ocak itibariyle ‘Tarım Cebimde’ diye bir uygulamayı cep telefonuna indireceksiniz. Orada Vahit Kirişci, ada bu, parsel bu. Benim karşıma bir ekran çıkacak ve bana diyecek ki ‘Ey Vahit Kirişci, bu tarlanın ne kadarına ne ekeceğine sen karar ver ama ekebileceğin ürünler buradakiler. Bunların dışındakiler yer almayacak’ diyecek. Bu da bizim ihtiyacımız olan ürünlerin üretimi noktasında bizi zorlayacak ve belirleyici olacak.

“PANDEMİYLE BERABER KÖYLERİN KIYMETİNİ YENİDEN ANLADIK”

Teknofest kuşağı diğer alanlara ilgi duyuyor, tarıma neden ilgi duymasın? Pandemiyle beraber köylerin yeniden kıymetini anladık. Yeşilin, doğanın yeniden farkına vardık. Siz Trakyalılar, Edirneliler, aslında bunun farkındasınız. Ama bu coğrafyada gençlerimizin daha fazla tarıma ilgilerini sağlamak anlamında bizim Tarım Orman Gençlik Konseyi adı altında bir uygulamamız olacak, yani bir konsey kuracağız. Gençlerin ilgisini buraya çekeceğiz.

Biz, mesela ürünlerin en son halinden hareketle ‘Bu ürünü yanlış üretmişsiniz’ demek yerine tohumun düştüğü ilk andan çatala kadar her aşamasında görev alacak meslek insanlarını, aynı yeminli mali müşavirlik gibi yeminli tarım müşavirleri formatında meslek mensuplarını yetkilendirerek önemli bir ihtiyacı karşılayacağımızı düşünüyoruz.

“GEREK BÜYÜKBAŞTA GEREK KÜÇÜKBAŞTA BAZI PROBLEMLER OLDUĞUNU BİLİYORUM”

Siz söylemeden ben söyleyeyim. Grek büyükbaşta gerek küçükbaşta bazı problemler olduğunu biliyorum. Ama ben göreve geleli 8 ayı biraz geçti, çocuk 9 ayda doğuyor biliyorsunuz. Dolayısıyla biraz beklerseniz bunların hepsinin üstesinden geleceğiz.

Biz, buğday ve arpada 6,2 milyonluk şu anda rezervi olan bir ülkeyiz. Biz parayı Hans’a, George’a değil, biz kalktık kendi Ahmet’imize, Mehmet’imize, Ayşe’mize, Fatma’mıza verdik. Bu da helali hoş olsun.

Süt fiyatları, mart ayında, ben göreve geldiğimde 4 lira 70 kuruş iken desteklemeler ve kalite primi hariç bugün 8 buçuk liraya geldi. 50 kuruş da primimiz var, 9 lira. Biz bu 9 lira ile bir parite, sürekli konuşulan süt-yem paritesi 1,3’ün üzerine çıkmış oldu. Ve inşallah bu 7 aylık sürede çiğ süt fiyatlarındaki yüzde 91,5’lik bu artış, başka bir artışa gerek kalmadan hayvancılığımızın bu konuda daha sağlıklı bir zemine oturmasını sağlar.

“BİZ PİYASA FİYATINDAN ALAMAYIZ”

Et Süt Kurumu’muz yine devrede. Mart ayında alım fiyatımız 60 bandındayken 11 Kasım Cuma itibariyle dana karkas alım fiyatımız, primle birlikte desteklemeleriyle beraber 100 TL’ye çıkmış bulunmaktadır. Piyasadaki reel fiyat, bu rakamın 3-4 TL üzerinde seyretmektedir. Bu da doğaldır. Biz, piyasa fiyatından alamayız. Çünkü biz, regülasyon kurumuyuz. Eğer piyasada alım konusunda bir iştahsızlık olursa vatandaşlarımızın, üreticilerimizin yanında yer aldığımızı belirtmek isterim.”

(ANKA)