Kırklareli’de bağ bozumu şenliği

YAĞMUR ÖZTÜRK

Kırklareli Belediyesi ve Kırklareli Kent Konseyi tarafından bu yıl Yayla Mahallesi'nde 10.su düzenlenen Kırklareli Yayla, Bolluk, Bereket, Hasat ve Bağ Bozum Şenlikleri sona erdi. 3 günlük program kapsamında; söyleşi, geleneksel gıda yapımı, Trakya yerel tohum takası, fıçıda üzüm sıkımı ve şarap tadımı gibi birçok etkinlik yapıldı.

Şenlik dün saat 12.00’de Hamitabat köyünde yapılan sembolik bağ bozunu etkinliğiyle son buldu. Etkinlikte görev alan Ozan Balcı, etkinliğe ilişkin şöyle konuştu: “Amacımız kültürümüzü canlandırmak. Üzüm ve şarap eksenli bir rota çizdik kendimize."


Şarap üretiminin kaybolmaya yüz tuttuğunu belirten Balcı, AKP politikalarını eleştirdi: “ İçkiyle uğraştıkları kadar yolsuzlukla, vergi kaçıranlarla, çocuk tecavüzcüleri ile uğraşmadılar. Tek takıntıları içki olduğu için buradaki kültürü bitirdiler. Bulgarlar hala bize üzüm şehri derler. Fakat şu an sadece altı tane bağ kaldı, onlar butik olarak direniyorlar. Ağır vergi yükleri var. Biz adımızdan ve kimliğimizden vazgeçmeyeceğiz. 16 yıllık bir iktidar, 700 yılı aşan bir şehri yıkamaz, yıkamayacaktır da. Yayla Mahallesi'nde yapmamızın da sebebi burasının en eski mahalle olması. Kırklareli halkı da bu etkinliğe sahip çıkıyor. Tek bir isteğimiz var. Faşizme inat kardeşliği ve barışı tekrar yaşatabilmek.”

Etkinliğe katılan Kırklareli'li Emine Özkan ve ablası Sevim Akyürek de etkinlikten çok mutlu olduğunu, 10 yıldır katıldığını belirtti.