Kırkpınar halkı doğası için nöbette

DEMET SARGIN

Sapanca’da ormanlık alana yapılmak istenen bungalow projesi kapsamındaki teleferiğe karşı bölge halkı 5 gündür nöbette. Sapanca Belediyesi tarafından yapılmak istenilen projeye tepki gösteren halk “Teleferiğe değil yerine karşıyız. Orman ve mera teleferik için talan edilemez” diyor. Söz konusu alan aynı zamanda bakanlık tarafından “acil afat toplanma bölgesi” olarak tescillenmiş durumda.

Sakarya’nın Sapanca ilçesine bağlı Kırkpınar Köyü’nde halk günlerdir doğası için mücadele ediyor. Sapanca Belediyesi tarafından bölgede yapılmak istenen ve Bursa Teleferik isimli şirket tarafından ihalesi alınan proje kapsamında 17 dönümlük orman ve mera alanı yok edilecek. Halk, söz konusu alanda 5 gündür nöbet tutuyor.

“Burası sadece mera değil. Herkesin nefes aldığı bir yer. Depremde toplanma alanımız” diyen böğe sakini Emre Dalkılıç, “Biz teleferiğe değil yerine karşıyız” dedi. Nöbet yapılan alana, siyah giyimli onlara kişinin şirket tarafından ‘koruma’ olarak getirildiğini de sözlerine ekleyen Dalkılıç, konuşmasını şöyle sürdürdü, “Bu yeşil alan 1945 yılında 4 sülale büyüğünün şartlı olarak belediyeye bağışladığı bir alan. Buna dair tapular da elimizde. İhale şartnamesinde en az 3 bin metrekarelik iki katlı yer altı otoparkı da gözüküyor. Ama buna karayolları bölge müdürlü izin vermedi.”

Kestane, gürgen ve ıhlamur ağaçlarıyla kaplı olan ormana teleferik yapılmasının sebebinin bungalow projesi olduğunu söyleyen Kırkpınar Çevre ve Doğa Sporları Kulübü Derneği Başkanı Hüsamettin Koçlu ise “24 saat nöbetteyiz. Burası sadece bizim değil, İstanbulluların da sıklıkla ziyaret etiği, doğayla iç içe zaman geçirdiği bir yer. Büyük bir talan oyunu var” diye konuştu.