Kirli çamaşırlarının üstünü örtecekler

HABER MERKEZİ

Türkiye Varlık Fonu’nun (TVF) 2005'te özelleştirilen Türk Telekom'un (TT) çoğunluk hisselerini satın almasına tepkiler sürüyor. Haftalık siyaset raporu açıklayan CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, “Türk Telekom’daki özelleştirme soygununun üzerini örtmek için karanlık bir operasyon yürüten iktidar, 2026’da zaten bedelsiz olarak kamuya geçecek yüzde 55 hisseyi Türkiye Varlık Fonu (TVF) üzerinden 1,6 milyar dolar borçlanarak satın aldı” dedi. “TT’nin yüzde 61’i TVF’ye geçti” ifadelerini kullanan Toprak, “TT’nin TVF bünyesine alınıp, Sayıştay ve TBMM denetimi dışına çıkartılması planıyla; vurgun ve kirli çamaşırların üstü örtülerek, fatura milletin sırtına yıkılacak” değerlendirmesini yaptı.


“AKP iktidarının 2005 yılında yüzde 55 hissesini Lübnanlı Hariri ailesine 6,5 milyar dolara satarak özelleştirdiği Türk Telekom, TVF tarafından 1,6 milyar dolar borçlanılarak fon bünyesine katıldı” diyen Toprak’ın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“Lübnan’daki rüşvet ve yolsuzluklarıyla ülkeyi iflasa sürükleyen, halkın ayaklanmasına sebep olan Saad Hariri ve ailesine ait olan Oger Telecom A.Ş. (OTAŞ), 6,5 milyar dolara satın aldığı Türk Telekom’a sadece 1,6 milyar dolarlık ödeme yaptı. 2007’de kalan taksitleri tek seferde ödeme görüntüsü altında Türk bankalarından 5 milyar dolar kredi aldı. Ardından borçlarını ödemekte zorlandığı gerekçesiyle hazineyi devreye sokarak, 2013 yılında Türkiye bankalarından 4,5 milyar dolar daha refinansman kredisi aldı ve özelleştirmeyle kendilerine devredilen yüzde 55 TT hissesini rehin ederek teminat gösterdi. Bankalara kredi borcunu ödemeyen, vergi borçlarını taksitlendiren Hariri ailesi ve OTAŞ bu süre içinde TT’nin 10-12 milyar dolar arasındaki kârını kendi hesaplarına ve şirketlerine transfer ettiler. Bir anlamda 6,5 milyar dolarlık özelleştirme bedelini cebinden 1 dolar çıkmaksızın, TT’nin yüzde 55 hissesini teminat göstererek Türk bankalarından aldığı krediyle ödeyen, daha sonra bu kredileri de ödemeyip üç Türk bankasına 4,3 milyar dolar kredi borcu takarak Türkiye’yi terk eden Hariri, bu süre içerisinde TT’nin içini boşalttı.”