Sudan’da ordu ve paramiliter güçler arasında devam eden çatışmalarda yüzlerce sivil yaşamını kaybederken, 26 ülkeden sol partiler ortak açıklama yaptı: Egemen güçlerin kanlı savaşında Sudan halkının yanındayız.

Kirli savaşınıza derhal son verin
Fotoğraf: AA

Dış Haberler

Sudan’da ordu ve paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (RSF) arasında 15 Nisan’da başlayan çatışmalar ikinci haftasını geride bırakırken resmi açıklamalara göre en az 512 sivil hayatını kaybetti. Aralarında Türkiye Komünist Partisi (TKP), Suriye Komünist Partisi ve Hırvatistan Sosyalist İşçi Partisi’nin de dâhil olduğu 26 ülkeden SolidNet üyesi komünist ve işçi partisi, Sudan’da yaşanan çatışmaların sonlandırılması talebiyle ortak açıklama yaptı.

“Askeri yöneticiler ve kanlı savaşlarına karşı Sudan halkının ve demokratik güçlerinin yanındayız” başlığıyla yapılan açıklamada yüzlerce masum sivilin katledildiğine, binlercesinin ise yaralandığına dikkat çekildi.

ÇIKARLAR İÇİN

Yaşanan yıkıcı savaşın, generallerin yasadışı çıkarlarını korumak ve Sudan halkının özgürlük, barış, sosyal adalet ve radikal değişim taleplerini yıkmak isteyen generaller arasındaki bir güç mücadelesi olduğu vurgulanan açıklamada şöyle denildi: “Bu savaş, yöneticilerin arkasındaki emperyalist güçlere, Arapların gerici rejimlerine ve bunların ülkenin doğal zenginliklerini yağma planlarına hizmet ediyor. Savaşın devamı ve şiddetlenmesi, ülkenin birliğini ciddi tehlikeye atıyor.”

Başta Sudan Komünist Partisi olmak üzere ülkedeki demokratik güçlerin taleplerinin tamamen arkasında olunduğu belirtilen açıklamada şunlar ifade edildi: “Ülkedeki demokratik güçlerin insan haklarına karşı işlenen suçların sorumlularını yargı karşısına çıkarma taleplerini destekliyoruz. Derhal ateşkes sağlanmalı, askerler ve militanlar şehirleri terk etmeli ve sivillere BM gözcülüğünde acil insani yardımlar ulaştırılmalı. Dünyada barış isteyen herkesi seslerini yükseltmeye, kanlı savaşa karşı Sudan halkıyla ve demokratik sivil yönetim için verdikleri kahramanca mücadeleyle dayanışmaya davet ediyoruz.” 

***

TARAFLAR BİRBİRİNİ SUÇLADI

15 Nisan’da patlak veren çatışmalar sebebiyle 25 Nisan’da başlayan ateşkesin dün itibariyle 72 saat daha uzatıldığı Sudan’da yabancılar ülkeyi terk ederken, ordu, Wadi Sayidna’ya gelen Türk tahliye uçağının RSF tarafından vurulduğunu, uçağın yakıt ikmal sisteminin zarar gördüğünü açıkladı. RSF ise ordunun açıklamasını yalanlayarak Türk uçağının ordu tarafından hedef alındığını iddia etti. Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise uçağın emniyetle iniş yaptığı, personelden yaralanan olmadığı ve gerekli kontrollerin yapıldığı belirtildi.