Mersin’de hava kirliliğini ölçen istasyonun iki yıldır neden faaliyette olmadığı ortaya çıktı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, soru önergesine verdiği yanıtta istasyona ‘elektrik’ sağlanamadığını ifade etti.

Kirliliği ölçmeye elektrik bahanesi

Gökay BAŞCAN

Mersin’de iki yıldır hava kirliliği ölçümleri yapılmamasını Meclis gündemine taşıyan HDP Milletvekili Rıdvan Turan’a, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’dan ilginç bir cevap geldi. Bakan Kurum verdiği cevapta, “4 Nisan 2019 tarihinden itibaren istasyonumuza elektrik verilememiştir” dedi.

İstasyonun yapımına 2014’te başlandığına ve 2016 yılında tamamlandığını hatırlatan HDP’li Turan verdiği soru önergesinde, “BBC’nin 2019 yılında yayımladığı verilere göre Mersin’deki hava ölçümleri güvenli seviyenin 3.4 katı gösterilmesine rağmen Ulusal Hava İzleme Ağı’nda Mersin hava ölçüm verileri iki senedir yer almamaktadır” dedi.


TAŞINMAZLAR YIKILMIŞ

Tüm bu iddiaları Meclis gündemine taşıyan HDP’li Turan, Bakan Kurum’dan cevap geldi. Bakan Kurum soru önergesine verdiği cevapta, “Mersin’de bulunan hava izleme istasyonunun içerisinde bulunduğu Mülga Köy Hizmetleri Müdürlüğü’ne ait taşınmazların yıkılması sebebiyle 06.04.2019 tarihinden itibaren istasyonumuza elektrik verilememiştir” dedi. Bir istasyona dahi elektrik verilmediğini belirten Kurum, Mersin’e 6 adet daha hava kalitesi istasyonu kurulmasına karar verildiğini belirtti. Kurum soru önergesinde şu ifadelere yer verdi: “Bakanlığımız yatırım programında yer alan hava kalitesi izleme istasyonları kurulumu ve yenilenmesi kapsamında yukarıda bahsi geçen istasyonlar yerlerine konulmuş olup bu istasyonları veri akışını sağlayacak yazılımın millileştirme çalışmaları Bakanlığımız tarafından yürütülmektedir.” Bakan Kurum, yeni istasyonların ne zaman faaliyetine geçeceğine ilişkin bilgi vermedi.

HAVA KİRLİLİĞİ ARTIYOR

Hava kirliliğin her geçen gün arttığına dikkat çeken Mersin Çevre ve Doğa Koruma Derneği Başkanı Sabahat Aslan, Mersin’deki hava kirliliği dünya ortalamalarından 10 kat yüksek. Bunu da 10 senenin önceki verilerine dayanarak söylüyorum. Mersin trafiğine her yıl 30 bin yeni araç çıkıyor” dedi.
Mersin’de sanayi kuruluşlarının saat 17.00’den sonra filtre çalıştırmadığını belirten Aslan şu ifadeleri kullandı: Mersin her geçen gün artan yeni projelerle saldırı altında. Suyu, toprağı, havası her geçen gün daha çok kirleniyor. Mersin’in yeşil alanları korumamız, artırmamız gerekirken daha çok katletmek istiyorlar. Bakan eğer bir hava ölçüm cihazına elektrik çekemiyorsa bu görevi bıraksın.”

Fotoğraf: Abidin Yağmur