İGSAŞ’ın Kocaeli’nin Körfez ilçesindeki Kompoze Gübre Üretim Tesisi Kapasite Artışı Projesi için verilen çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu kararı mahkeme tarafından iptal edildi. Tütünçiftlik Sahili Koruma ve Güzelleştirme Derneği’nden yapılan açıklamada, “Her türlü çevre ve sağlık sorunuyla boğuşan şehrimiz için emsal olacak, gerçek hayatla uyuşan bir karar almıştır” dedi.

Kirlilikle boğuşan Körfez’de bir proje iptal edildi

Haber Merkezi

Sanayi tesislerinden kirlilikle boğuşan Körfez’de yeni bir felaketi yurttaşlar engelledi. İGSAŞ’ın kapasite artış projesine verilen ÇED olumlu kararı, Tütünçiftlik Sahili Koruma ve Güzelleştirme Derneği’nin açtığı dava sonucu iptal edildi.

Dernek Başkanı Yaprak Fidancı tarafından yapılan açıklamada, mahkeme kararına dikkat çekildi. Şirketin kapasite artış projesiyle yılda 220 bin ton üretim kapasitesinin 470 bin tona çıkarmayı planladığını hatırlatan Yaprak, “Körfez kirlilikle zaten can çekişiyor” dedi.

Mahkeme kararında, ÇED dosyasında kümülatif bir değerlendirme yapılmadığına dikkat çektiğini belirten Yaprak şu ifadeleri kullandı:

"Kararda, soğutma kuleleri için mevcutta günde 500 bin metreküpe yakın İzmit Körfezi’nden deniz suyu çekildiği, ardından deşarj edildiği bu durumla birlikte üretim sırası ve sonrasındaki emisyonların hava kirliliğine etkisi, olası Marmara depremi riskiyle birlikte kümülatif bir değerlendirme yapılmadığına vurgu yapılmıştır. Çevre mücadelesi için önemli bir kazanım olduğu gibi, benzer mücadelelere girişmek isteyenler için cesaret verici bir karardır. Kocaeli, Marmara Denizi, İzmit Körfezi sahipsiz değildir, açtığımız çevre davalarıyla gelecek nesillerimizi, şehrimizi, ilçemizi savunuyoruz, savunmaya devam edeceğiz. Temiz bir çevrede yaşamak ve onu korumak Anayasal olarak hem bizlerin hem de bizi yönetenlerin görevidir. Biz vatandaşlar olarak bu davayı açıp iptal kararının alınmasını sağladık, üzerimize düşen görevi yerine getirdik. Şimdi görev, mahkeme kararını uygulamak üzere tüm atanmış ve seçilmiş yöneticilerimize düşmektedir."

BİR İŞÇİ HAYATINI KAYBETMİŞTİ

Geçen yıl İGSAŞ gübre fabrikasında azot tankında meydana gelen sızıntıda gazdan etkilenen 2 işçi olay yerinde fenalık geçirerek, bayıldı. Durumun farkına varan diğer işçilerin ihbarı üzerine olay yerine itfaiye, sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Olay yerine gelen ekiplerce içerideki 2 kişi bulundukları yerden kurtarıldı. Bir mühendisin ambulansla hastaneye kaldırıldığı olayda, 4 çocuk babası işçi Ali Ekber Demirtaş ise hayatını kaybetti.