Dana karkasın toptan kilo fiyatı 5 lira arttı. Buna göre perakendede etin kilosu yüzde 10 dolayında zamlandı. Perakendeden sonra toptan satışlarda da kırmızı et fiyatlarının 3 haneli rakamları göreceği ifade edildi.

Kırmızı ete bir zam daha

Geçtiğimiz günlerde Et ve Süt Kurumu'nun aldığı kararla yüzde 48 zamlanan kırmızı ete bir zam daha geldi.

Dünya gazetesinden Ömer Gören'in haberine göre, kırmızı ete yüzde 10 zam getirildi.

27 Kasım 2021 tarihinde, toptancının dana karkası perakende esnafına kilosu 49 liraya verirken, 29 Aralık 2021'de 61 liraya çıktı. Ocak ile Mart 2022 arasında et fiyatları toptanda yüzde 20-25 oranındaki artışla 80-85 lira bandına geldi. Bugün de yapılan yeni zamla, dana karkasın kilosu 90 liraya ulaşırken 31 Mart itibariyle yeni fiyatlar geçerli olacak. Perakendedeki mevcut fiyatların üzerine 10-15 lira civarı zam olarak yansıyacak.

"ZAMLAR KABAK TADI VERMEYE BAŞLADI"

Her sene ramazan öncesinde fiyat artışlarının olduğunu fakat haftasında da normale döndüğünü söyleyen Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, “Her üründe olduğu gibi etinde fiyatı yükseliyor. Her sene ramazan ayında kasaplar olarak elimizden gelen fedakârlığı yapıyoruz. Vatandaşın satın alma gücüde bizim oluşturduğumuz bir politika olmadığı gibi, fiyat artırımı da elimizde olan bir şey değil. Müşteri kasaba geliyor, kıyma ne kadar diyor ve gidiyor. Demek ki burada bir rahatsızlık var. Artık zamlar kabak tadı vermeye başladı. Bir kısır döngü içerisine girdik” şeklinde konuştu.

ERDOĞAN: RAMAZANIMIZDA UCUZ FİYATA ET VERELİM

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da geçtiğimiz günlerde Tokat ziyareti sırasında Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi'ye yönelerek, "Uygun fiyatla, Vahit Bey bu konularda güvenilir bir dava arkadaşımdır. Hiçbir zaman vatandaşımızı dara düşürmez. En uygun imkanlarla vatandaşımızdan biz bu hayvanları alırız, süratle de Tarım Kredi olarak bunları piyasaya süreriz. Ramazan geldi, ramazanımızda da istiyoruz ki ucuz fiyatla vatandaşımıza Et Süt Kurumunda falan eti, kıymayı, kuşbaşını verelim" ifadelerini kullanmıştı.

NE OLMUŞTU?

Geçtiğimiz günlerde Et ve Süt Kurumu, kırmızı et fiyatlarına yüzde 48 zam yapmıştı. Zamla birlikte, kıymanın kilosu 56 liradan 83 liraya, 1 kg kuşbaşının fiyatı da 62,50 liradan 92 liraya yükselmişti. Kurum, karkas kesim fiyatlarını ise değiştirmemişti.

Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Osman Uzun, kırmızı ete yüzde 48 zam yapılmasıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, piyasanın yüzde 66 daha ucuza et sattıkları için uzun kuyruklar oluştuğunu bu zammın kaçınılmaz hale geldiğini bu yüzden ete zam geldiğini açıklamıştı.

Uzun, bu açıklamasının ardından görevden alınmıştı.