Kırtasiye, servis ve kantin esnafı perişan

HABER MERKEZİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Emek Büroları Genel Koordinatörü Veli Ağbaba, okulların 6 aydır kapalı olması nedeniyle kırtasiyeciler, okul kantini işletmecileri ve servis taşımacılığı sektöründe çalışanların çok zor durumda olduğuna dikkat çekti. Ağbaba, bu sektörlerde çalışan esnafa ve işçilere karşılıksız destek verilmesini istedi.

Ağbaba yayımladığı bilgi notunda, Türkiye genelinde yaklaşık en az 20 bin kitap ve kırtasiyeci esnafının bulunduğunu kaydetti. Vergi, kira, kredi geri ödemeleri nedeniyle kırtasiyecilerin zor günler geçirdiğini belirten Ağbaba, “Sektöre yönelik acil tedbirler alınmazsa kitap ve kırtasiyeciler tükenme noktasına gelebilir” dedi.


Bir diğer mağdur kesimin ise kantinciler olduğunu dile getiren Ağbaba, bu sektörde en az 300 bin kişinin çalıştığına işaret ederek, “Covid-19 nedeniyle bu işletmeler 16 Mart’tan beri kapalı. İşletmeler, devletin verdiği 25’er bin liralık kredilerden yararlanamadığı gibi Milli Eğitim Bakanlığı’ndan da herhangi bir destek alamadı” ifadelerini kullandı. Kantincilerin şu anda borçlarını ödeyemez durumda olduğunu vurgulayan Ağbaba, “Üstelik kantin kiralarına 1 yıl süreyle artış yapılmaması taleplerine rağmen bazı kantin kiralarına yüzde 100’ün üzerinde zam yapıldı” dedi.

Son olarak Türkiye’de okul servisi taşımacılığı yapanların durumuna değinen CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “Bu sektörde en az 400 bin kişi istihdam ediliyor. Servisçilerimiz şu anda çalışamıyor ve bankalara teminat için faiz ödüyor. İktidar kırtasiyecilere, okul servisi işletmecilerine ve kantincilere karşılıksız destek sunmalıdır” ifadelerini kullandı.