Okulların açılmasına 2 hafta kala, veliler zamlı kırtasiye fiyatlarıyla baş başa. Birinci sınıfa başlayan bir öğrencinin asgari kırtasiye tutarı 200 TL’den 600 TL’ye yükseldi. Okul malzemelerinde KDV’nin indirilmesi isteniyor.

‘Kırtasiyede KDV indirilsin’ çağrısı
Fotoğraf: İHA

HABER MERKEZİ

Yeni eğitim ve öğretim yılı 12 Eylül'de başlıyor. Kırtasiyelerde okul alışverişi hareketliliği başladı. Ancak yeni kırtasiye fiyatları öğrenci ve velileri kara kara düşündürüyor. Bu yıl 1’inci sınıfa başlayacak bir öğrencinin ilk kırtasiye masrafı birinci kalite ürünlerden oluşursa bin 800 TL'yi buluyor.

Bu yılki fiyatlar ile geçen yılki fiyatları karşılaştıran Samsun Yabancılar Çarşısı Kırtasiyeciler Oda Başkanı Olcay İnanç, “Geçen sene ile bu sene arasında en az 3 katı fiyat farkı var. A kalite değil normal standart kalem düzine olarak 15 lirayken bugün 50 lira oldu. 3 liralık silgi 10 lira oldu. Geçen sene 1’inci sınıf öğrencisinin okul alışverişi 200-250 lira gibi bir rakam tutarken bu sene bu rakam 600 lira civarında. Eğer tüm eşyalarını A kalite alırlarsa bu rakam bin 200 lira tutuyor” dedi.


Yurttaşlara kırtasiyelerden alışveriş yapmaları çağrısında da bulunan Olcay İnanç, “Her sene söylediğimiz gibi kırtasiye esnafımız sadece bu sezonu bekler. Borç ödeyecekse ödemelerini sezona göre belirler. Tam bu sezona gelindiğinde gross marketler mağazalarının 3’te 1’lik bölümünü kırtasiye malzemeleri ile dolduruyorlar. Malları yüklü aldıkları için bizden daha ucuz satıyorlar. Dolayısıyla bu durum bize zarar veriyor. Esnafımız her geçen gün kan kaybediyor. En büyük zararı büyük marketler veriyor” diye konuştu.

KDV YÜZDE 1'E İNMELİ

Aileler ise kırtasiye ücretlerinde KDV'nin kaldırılmasını istiyor. Bu konuda CHP İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç'ın verdiği teklif komisyonda bekliyor. Kılıç, "Kırtasiye ürünlerinde KDV’nin yüzde 1’e indirilmesi’ ile ilgili kanun teklifimde belirttiğim gibi, ‘velilerin cebinin daha da fazla yanmaması’ için bununla ilgili düzenlemeyi bir an önce yapın” dedi.

Kılıç, yaptığı yazılyı açıklamada şunları söyledi: "Üniversite eğitimine kadar her ne kadar okul kitapları öğrencilere ücretsiz olarak verilse de her öğrenci için okula başlamanın farklı bir maliyeti var. Okul masraflarında yüzde 80 ila yüzde 300 arasında değişen oranlarda artışlar yaşandı. Defter, kitap, kalem, kağıt, silgi gibi kırtasiye malzemeleri, en az gıda malzemeleri kadar temel ihtiyacı oluşturmakta. Kırtasiye ürünlerinde KDV indirimine gidilmesi için gereken hassasiyet gösterilmeli."

Özellikle defterde 4 kata varan fiyat artışı görüldüğünü söyleyen Kılıç, "4-5 TL seviyesindeki 80 sayfalık defterler 19.90 TL’ye satışa çıkmıştır. Defterdeki fiyat artışı yüzde 300’ü bulmuştur. Her bir öğrenci için en az 7-8 defter ihtiyacı dikkate alındığında, 2 çocuklu bir ailenin sadece defter için ödemesi gereken rakam 320 TL’ye ulaşmakta. Geçen yıl 400 liraya dolan okul çantası bu yıl yaklaşık 1000 liraya dolmakta. Bu rakamlar sürdürülebilir değil” dedi.

kirtasiyede-kdv-indirilsin-cagrisi-1057076-1.

***

Okul formasında artış büyük

Okul forması fiyatları da geçen seneye göre yaklaşık yüzde 100 artış gösterdi. Esnaf maliyetlerdeki artıştan yakınıyor.

Okul kıyafeti satan esnaf Bekir Atlı, ''Şu anda Türkiye’de ekonomik ve sosyal şartlarda bir darboğaz yaşanıyor. Buna rağmen mal her zaman bulunuyor. Genel olarak yaşanan pahalılık okul kıyafetlerine de yansıyor. Geçen sene ilkokul öğrencisinin okul kıyafeti dört parça ortalama 180 ile 220 lira civarı tutuyordu. Bu sene bu rakam minimum 370 lira. 40 yıldır okul kıyafetleri satıyorum, daha önce bu kadar yıllık fiyat artışı görmedim. Atölyelerde mal diktirme maliyetleri arttı'' dedi.