Küresel ısıtma doğal yaşamı da vurdu. Hayvanlar sıcaklıklar nedeniyle kış uykusuna yatamadı. Biyoloji Profesörü Dr. Kılıç, bu durumun tehlike yaratacağına dikkat çekti: Hayvanlar normal yaşamlarını idame ettiremeyince üremelerinde aksama meydana gelecek. Hastalıklarla, güçsüzlükle karşılaşabilirler.

Kış uykusu sıcaklık kurbanı

HABER MERKEZİ

Küresel ısıtmanın etkileri birçok yönden hissediliyor. Ülke genelinde havaların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi yaban hayatı olumsuz etkiledi. Kuraklık ve sıcaklık nedeniyle hayvanlar kış uykusuna yatamadı. Biyoloji profesörü ve akademisyen Dr. Ahmet Kılıç, normal şartlarda kış uykusuna yatması gereken hayvanların kışların sert geçmemesiyle bu olayı gerçekleştiremediklerini kaydetti.

Bu durumun hayvanların dengesini bozacağını dile getiren Prof. Dr. Kılıç, beklenen tehlikeye dikkat çekti: “Son dönemde kışlar sert geçmediği için bazı hayvanlar kış uykusuna yatamıyor. Yatmaları için neden kalmıyor fakat burada bir sıkıntı var. Bu hayvanlar normal yaşamlarını idame ettiremeyince üremelerinde aksama meydana gelecek. Hastalıklarla güçsüzlükle karşılaşabilirler.”

DOĞAL SÜREÇ AKSIYOR

Prof. Dr. Kılıç, kış dinlenmesi olarak da tabir edilen kış uykusu sorununun sonraki yıllarda hayvanların üreme sayılarında ciddi düşüşlere neden olacağını ifade etti: “Önceki yıllarda şunu gördük; aralık ayında bile kurbağalar dolaşıyordu. Bu kurbağalar için büyük tehlikedir. Çünkü onların kış uykusuna, geçmeleri lazım. Örneğin kuşlar burayı ya terk ettiler ya da kışı burada geçiriyorlarsa kış uykusu yok. Kokarcagiller ve kaya sansarı kış uykusuna yatabilirler. Bölgemizde yok ama kırsalda ayılar var. Sıcak devam ettiği zaman bunlar kış uykusuna yatamıyorlar. Doğal ve biyolojik süreçleri aksıyor.”

kis-uykusu-sicaklik-kurbani-831788-1.

SEBEP KÜRESEL ISITMA

Bütün bunların nedeninin küresel ısıtma olduğunun altını çizen Prof. Dr. Kılıç, “Eğer fosil yakıtlardan vazgeçersek, güneş ve rüzgâr enerjisine dönersek küresel ısınmanın olumsuz etkilerini azaltırız. Bir de ağaçlandırmaya önem vermemiz lazım” dedi. ***

İklim krizine karşı çalışmalar hızlanmalı

Ülkenin küresel ısıtmanın etkisi altında olduğunu söyleyen İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, “Geçtiğimiz sonbaharda son 50 yılın en sıcak sonbaharını yaşadık. Bunlar daha önce görmediğimiz olaylar. Bütün bunlar küresel iklim değişikliğinden ülkemizin de olumsuz etkilediğinin birer göstergesidir” diye konuştu. Prof. Dr. Toros, önümüzdeki aylarda da sıcaklıkların normalin üzerinde olacağını vurgulayarak şöyle konuştu: “Biz geçmişte meteorolojiye sadece ‘Yarın şemsiye alacak mıyım?’ diye bakıyorduk. Önümüzdeki yıllarda büyük ihtimalle yapılaşmamızı meteorolojik şartlara göre yapıyor olacağız. Ülkemizin tarım ülkesi olması, su kaynaklarının azalıyor olması, geleceğe yönelik planlama anlamında çalışmamızı hızlandırmamız gerektiğini gösteriyor.”