SGK ya da işveren kaynaklı hatalı işlemlerin bazı firmaların kısa çalışma ödeneğinden haksız şekilde faydalanmasına yol açtığı öne sürüldü. Hatalı ödemelerin İşsizlik Sigortası Fonu’nun yağmalanması anlamına geldiğini hatırlatan CHP Milletvekili Murat Bakan, “Ödenekten gerçekten faydalanması gereken işçilerin hakkı yeniyor” dedi.

Kısa çalışma ödeneği yağmalanıyor mu? ‘Haksız ödemeler yapılıyor’


Mustafa M. Bildircin

SGK ya da işveren kaynaklı hatalı işlemler nedeniyle kısa çalışma ödeneği kapsamında fazla ve yersiz ödeme yapıldığı iddia edildi. Konuyu TBMM gündemine taşıyan CHP Milletvekili Murat Bakan, “Kısa çalışma ödeneğinden haksız şekilde faydalanarak işçilerin ve zorda olan firmalarının hakkını suistimal eden firmalara karşı hangi tedbirleri almayı planlıyorsunuz?” diye sordu.

Çalışılmayan sürelerde işçilere gelir desteği sağlanması amacıyla uygulamaya konulan kısa çalışma ödeneği ile ilgili skandal bir iddia gündeme geldi. Hatalı işlemler nedeniyle bazı firmalara fazla ödeme yapıldığı öne sürüldü.


CHP’li Murat Bakan, işveren ve SGK kaynaklı hatalı işlemlerin kısa çalışma ödeneği kapsamında fazla ve yersiz ödeme yapılmasına yol açtığı iddialarını gündeme getirdi. Yersiz ödemeler nedeniyle ödenekten gerçekten faydalanması gereken işçilerin hakkının yendiğini belirten Bakan, “Pandemi sürecindeki başarısızlığınızı, kısa çalışma ödeneği ödemelerini dahi yozlaştırarak taçlandırdınız” dedi.

TESPİTLER İŞLEME ALINDI MI?

Covid-19 sürecinin farklı sektörleri zincirleme şekilde etkilediğini, hükümetin süreci yönetememesinin süreci içinden çıkılmaz hale getirdiğini vurgulayan Bakan, şunları söyledi:

“Hatalı ödemeler İşsizlik Sigortası Fonu’nun yağmalanması anlamına geliyor. Kısa çalışma ödeneği kapsamında olup olmadığı SGK modüllerinden rahatlıkla teyit edilebilir. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a soruyorum, işverenlerin hatalı işlemlerinden kaynaklı fazla ve yersiz ödeme yapılan miktarı ne kadardır? İş müfettişlerince haksız bulunan ödemeler bulunmakta mıdır? İş müfettişlerinin bu konuda ulaştığı tespitler nelerdir? Bu tespitler işleme alınmış mıdır?”

FONA YÖNELİK SALDIRI

Bakan, kısa çalışma ödeneği kullanılarak, İşsizlik Sigortası Fonu’na yönelik bir saldırı olduğu tespitine ulaşıldığını belirterek, “Bazı firmaların, pandemiyi fırsata çevirerek, tam zamanlı çalıştırıp, kısa çalışma ödeneğinden faydalanarak çalışanın hakkını suistimal ettiği şikayetlerini de duyuyoruz” diye konuştu. CHP’li Bakan, işçinin, emekçinin alın terinden kesilen primlerle oluşturulan fonun planlı, adaletli, şeffaf şekilde kullanılıp kullanılmadığının takipçisi olacağını söyledi.

ÖDEME MİKTARI NE KADAR?

Murat Bakan, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a sorduğu bazı sorular şöyle:

♦ İşverenlerin hatalı işlemlerinden kaynaklı fazla ve yersiz ödeme yapılan miktar ne kadardır?

♦ Hatalı işlemden kaynaklanmayan ve İş müfettişlerince haksız bulunan ödemeler bulunmakta mıdır?