Kısa dönem taktikleri tahterevalli siyaseti

Haber Merkezi

Erdoğan bu haftaya birden fazla kişilik sığdırmayı başardı. Bir yandan demokratik anayasa derken diğer yandan parti kapatmaktan bahsetti. Erdoğan arayış içerisinde. Arayışı neticelendirene kadar benzer fotoğraflarla karşılaşacağız.

1-COVID-19 SALGININI ARTIRACAK TEDBİR

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında kabine toplandı. Pandemi tedbirleri ve normalleşme adımlarıyla ilgili bir dizi karar açıklandı. Başta Karadeniz ve üç büyük kent olmak üzere ülkenin büyük bölümü risk altındayken atılan normalleşme adımları, tıp çevrelerinde endişeyle karşılandı. Öte yandan neredeyse bir yıldır işletmeleri kapalı olanlar ise açılımı yetersiz buldu. Pandemiyle mücadelede sınıfta kalan iktidarın, ekonomik olarak destekleyemediği işletmelerin artan tepkisini azaltmak için attığı bu adım çok daha ciddi sağlık sorunlarına yol açmaya aday.

BÜYÜDÜK AMA NASIL

TÜİK’in 2020 yılı dördüncü çeyrek büyüme rakamlarını açıklamasıyla yıllık oran da netleşti. TÜİK’e göre 2020’de 1,8 büyüme gerçekleşti. 2020’de GSMH düştü, istihdam azaldı. Bunlara rağmen TÜİK ekonominin büyüdüğünü iddia ediyor.

2-İNSAN HAKLARI EYLEM PLANI

AKP Genel Başkanı Erdoğan, MHP lideri Bahçeli’nin de katıldığı bir toplantıda önümüzdeki iki yıla yayılacak reform paketini açıkladı. Bir temenniler toplamı olmakla birlikte 19 yıldır iktidarda olan bir parti için itiraf niteliğinde bir metin olduğu da söylenebilir. Erdoğan bu programı açıklarken özellikle Batı dünyasına seslendi. Aslında AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, destek verilmeye devam edilirse tüm bu maddelerin hayata geçirilebileceğini söylemiş oldu. Ama esas olarak bu açıklamalar, yeni anayasa tartışmalarına giriş için de bir ön ısınma niteliğindeydi.

HDP’YE İNCELEME

Doğu Perinçek ve Devlet Bahçeli’nin “kapatılsın” baskısına bazı AKP’lilerin de yol vermesiyle Yargıtay Cumhuriyet Savcılığı HDP hakkında soruşturma başlattı. Savcılık ilk iş olarak Kobane iddianamesini ve HDP’li vekillerle ilgili hazırlanan fezlekeleri istedi.

3-MISIR’LA RABİA’DAN AKDENİZ’DE ORTAKLIĞA

Müslüman Kardeşler’in yönetimden düşürülmesinden bu yana gerilen Türkiye-Mısır ilişkilerinde yeni dönem başlıyor. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Mısır’ın Doğu Akdeniz’de attığı adımları olumlu karşılıyoruz. Kendi aramızda bir anlaşma imzalayabiliriz” derken yandaş medya süreci coşkuyla birinci sayfaya taşıdı. Libya’da yaşananların ardından bu gelişme, ABD’nin bölgedeki ayak seslerinin güçlendiği yorumuna neden oldu.

HAYAT ÇOK PAHALI

Ekonominin başına geçmesiyle birlikte faizlerin yukarıya çekilmesi enflasyonla düşüş bekleyenler yanıldı. Yıllık enflasyon TÜİK verilerine rağmen yüzde 15’in üzerine çıktı. Gıda enflasyonu ise yüzde 25’lerde. Üretici fiyatlarının da istikrarlı biçimde yükselmesi önümüzdeki birkaç ay da enflasyonun yukarıya doğru ilerleyeceğini gösteriyor.

4-DEVLET BAHÇELİ RAPOR İSTEDİ

Erdoğan, Bahçeli’nin ev sahipliğinden memnun olmalı ki iki ayda bir ziyaret ediyor. 5 Ocak tarihinde gerçekleştirilen kapıya kadar uğurlamalı ziyaret sonrası ikili bir kez daha bir araya geldi. Görüşmenin içeriğine dair ilk bilgiler; Erdoğan’ın Gara operasyonu sonrası gelişmeler, fezlekeler ve HDP’nin kapatılma süreci ile ilgili Bahçeli’yle durum değerlendirmesi yaptığı yönünde. Erdoğan’a yeni anayasa meselesinde tam destek veren MHP lideri, karşılığında tabanına anlatacağı argüman istiyor. Burada da en büyük beklenti HDP’nin kapatılması konusunda yaşanacak gelişmeler.

YENİ PARTİLER YOLDA

Önce Altan Tan yeni bir Kürt partisine ihtiyaç olduğunu açıkladı arkasından da İYİ Parti’den istifa eden Ümit Özdağ parti kuracağını açıkladı. Haftaya Muharrem İnce’nin de parti kurma sürecini tamamlaması bekleniyor.

5- SİYASETE ASKER CENAZESİ MOLASI

Perşembe günü Bitlis’in Tatvan ilçesindeki helikopter kazasında 11 askerin hayatını kaybetmesi siyasete bir günlük ara verdirdi. Ankara’da düzenlenen cenaze törenine siyasilerden de yoğun katılım oldu. Erdoğan’ın bir geleneğe dönüştürdüğü cenazede konuşma yapma ritüeli burada da yaşandı.

NEDEN OLDU?

Erdoğan, kısa dönem programını uyguluyor

AKP’nin iktidarda kalmak için fazla alternatifi yok. Uyulamaya koyabileceği bir iki yol var. Bunların hepsinin siyasi maliyeti yüksek, finansal olarak da çok fazla sıcak paraya ihtiyaç duyulan yöntemler. Giderek derinleşen ekonomik krizden çıkılması, bu mümkün değilse yaratacağı tahribatın ötelenmesi AKP’nin en önemli gündemlerinden biri. Projelerin hayata geçmesi için yüksek faizle bile para bulamayan hükümet çıkmazda. Batı’nın finansal desteğine ihtiyacı var. Ama bu desteği için atması gereken siyasal adımlar olduğunun da farkında. AKP, Fransa Devlet Başkanı Macron’a sıcak mesajlar, Doğu Akdeniz’le ilgili gelişmeler, ABD ile diyalog arayışları, yeni anayasa tartışması ve son olarak da İnsan Hakları Eylem Planı’yla siyaseten adım atmaya hazır olduğunun mesajını vermeye çalışıyor. Hem Erdoğan hem de Çavuşoğlu aynı zamanda kürsüde Bıden’la konuşuyor.

Batı’ya bu mesajlar verilirken ülke içinin de kontrol edilmesi gerekiyor. Bu anlamıyla güvenlikçe politikalar, düşmanlaştırma siyaseti hız kesmeden sürüyor. HDP’nin kapatılması, fezlekeler AKP’nin ve Cumhur İttifakı’nın bu ihtiyacını karşılamaya yönelik adımlar kabul edilmeli. Üstelik Cumhur İttifakı’nın tabanını rahatlatacak gerekli adımlar olarak öngörüldü. Erdoğan-Bahçeli görüşmesinin en önemli başlıklardan birinin de izlenen politikanın bundan sonraki rotası olduğu çok açık.

ŞİMDİ NE OLACAK?

Siyasetin girdiği krizi yine seçimle aşmak istiyor

Cumhur İttifakı ülkeyi bu koşullarda uzun süre yönetemeyeceğinin farkında. Bir dönem AKP’ye destek veren kesimler dahil hem ülkede hem de ülke dışında AKP’ye siyasi meşruiyet konusunda ciddi eleştiriler yöneltiliyor. Erdoğan benzer süreçleri sürekli seçimlerle aştı. Ama artık durum farklı. Ne yaparsa yapsın gündemi de seçmeni de arkasına alamıyor. O yüzden çok istemesine rağmen erken seçim diyemiyor. İnisiyatifi yeniden alması için gerçekleşmesi gereken adımlar var. Başta ABD olmak üzere Batı’yla ilişkileri bir düzeye çekmeli. Bu hafta yaşadığımız gelişmelerden anlaşılan o ki Erdoğan önümüzdeki birkaç ayı –daha uzun vadeli program yapamadığı için- bu hedefi tutturmak için çaba harcayarak geçirecek. Cumhur İttifakı’nın ülkeyi yönetebilmesi için Batı desteği yetmez. Mutlaka içeride de aleyhine gelişen süreci tersine çevirmek zorunda. Kendisini büyütecek yeni ittifak arayışları çok riskli bir macera olur. Onun için MHP ile ittifakını tahkim ederken karşıda da gedikler açmalı. İYİ Parti ve Saadet Partisi’nin kafasını karıştırmayı hedefleyen adımlar atmaya devam edecektir. Konuşmasında yeni bir anayasadan söz ederken parti kapatılmasından da bahsetmesi sürpriz olmamalı. Bu, izleyeceği yol netleşene kadar sürecektir. Netleştiği ve başarılı olduğunu düşündüğü anda ise sandık göründü demektir.