5. Marmaris Uluslararası Kısa Film Festivali, Pazar akşamı yapılan ödül töreniyle son buldu. 51 ülkeden gelen filmlerle bir kısa film ziyafetine dönüşen festival, Marmaris’i dünyaya kısa film üzerinden de tanıtıyor.

Kısa filmin evi: Marmaris

BURAK ABATAY
5. Marmaris Uluslararası Kısa Film Festivali, 15-20 Ekim tarihleri arasında gerçekleşti. 51 ülkeden 216 kısa filmin sinemaseverlerle buluştuğu festivalin ödül töreni ise Armutalan Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Kurmaca, Belgesel, Deneysel, Animasyon, Ulusal Liselerarası, NETSEL Marina Jüri Özel Ödülü, TÜRSAB Jüri Özel Ödülü, Ön Jüri Özel Ödülü ve Halk Jürisi Özel Ödülü dalında verilen ödüller görkemli bir törenle sahiplerini buldu.

Kurmaca dalında Ozan Yoleri’nin ‘Aylin’ filmi, Belgesel dalında Tolunay Tekmek’in ‘Pembe Kimlik’ filmi, Deneysel dalda İlker Ergün’ün ROM filmi, Animasyon dalında Gökalp Gönen’in ‘Avarya’ filmi, Ulusal Liselerarası dalında, Remiye Zeynep Yalçınkaya’nın ‘Tears’ filmi ödüle layık görülürken, NETSEL Marina Jüri Özel Ödülü, ‘Son Eylül’ filmi ile Gülsün Odabaş’ın, TÜRSAB Jüri Özel Ödülü, ‘Bit’ filmiyle Fırat Demir’in, Ön Jüri Özel Ödülü ‘Lupus’ filmiyle Gökhan İpekkan’ın ve Halk Jürisi Özel Ödülü ise ‘Uçurtma Peşinde’ filmiyle Anıl Tokur’un oldu.

Yalnızca kısa filmlere yer vermesiyle ülke sinemasında anlamlı bir yerde duran festivalin direktörlüğünü Şeref Öztürk yapıyor. Geride kalan 4 yıl içerisinde kendi çabalarıyla festivali ayakta tutan Öztürk ve ekibi, bu yıl Marmaris Belediyesi’nin de desteğini aldı. İlçenin farklı yerlerine yayılan festival, halk plajındaki açık hava gösterimleri ile de, marinadaki gösterimleriyle de büyük bir katılıma ev sahipliği yaptı. Festivalin asıl mekânı olan Armutalan Kültür Merkezi’nde ise uluslararası katılımlarla hem yapımcılar hem de yönetmenler bir araya gelme fırsatı buldu.

KISA FİLM YÖNETMENLERİNE MADDİ DESTEK

Festival sırasında konuştuğum Şeref Öztürk, bu birlikteliğin gelecek yıllarda yönetmen ve yapımcılar için bir bütçe desteği de doğuracağını söyledi. Öztürk festivalde gerçekleştirilen sinema forumu hakkında, “Yaklaşık 60 kısa film yönetmeniyle bir forum gerçekleştirdik. Uluslararası bir proje ile; mesela bir İngiliz yapımcı ve Türk yönetmeni ortak bir proje geliştirir ve bu proje de Marmaris’te gerçekleştirilirse festival olarak bütçe desteği sağlayacağız. Foruma katılan 14 farklı ülkeden gelen yönetmenlerle ortak bir iş gerçekleştireceğiz. Ayrıca Marmaris’te bir kısa film platosu kurmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

BELEDİYENİN VERDİĞİ KATKI GELECEK İÇİN ÖNEMLİ

Belediye desteği almalarının önemine değinen Öztürk, “Mevcut belediye başkanı Mehmet Oktay ile belediye başkanı olmadan önce de diyalogumuz vardı. Başkan olarak seçilmesinin ardından da Marmaris Belediyesi festivalimize destek sundu. Biz ama festival olarak bağımsızlığımızdan hiçbir şey kaybetmedik. Hiçbir iç işlerimize karışmadılar. Yüzde doksanına yakın kısmını da sponsorlarla yürütüyoruz. Eğer bu koşullarla gelecek seneyi de gerçekleştirirsek, uluslararası yarışmayı da gerçekleştirebilmeyi umut ediyoruz” dedi.

YALNIZCA KISA FİLM OLMASININ ÖNEMİ

Marmaris Uluslararası Kısa Film Festivali hakkında gerek halktan gerekse de katılımcılardan duyduğum en önemli şey, seçkinin zenginliği idi. Adana Altın Koza Film Festivali ile de kardeş festival olduklarını söyleyen Öztürk, “Bu sene 200’e yakın yurtiçi ve yurtdışı konuğumuz var. Mümkün olduğunca gruplar halinde görüşmeye çalıştık. Duyduğumuz şey, festivalin itibarlı bir hale büründüğü ve uluslararası sinema camiasında da festival hakkında konuşulduğu idi. Biz diğer festivallerden daha iyiyiz demiyorum. Festivaller hep olsun. Ama bir kısa film festivali olarak, kısa film yönetmenlerine sahip çıkıyoruz. Diğer festivallerle de organik bağ kurmaktan yanayız. Kardeş festivallerimiz var. Geçen sene Altın Koza Film Festivali ile kardeş festival olduk. Bu, bu yıl da devam etti” dedi.

Kısa filmciliğin gelişimine katkılar sunan festivale yurtdışından gösterilen ilgi, aslında yapılan işin ne kadar önemli olduğunu gözler önüne seriyor. Geçen seneye göre çok daha profesyonelleştiğini hissettiğimiz festivalin iddiası hakkında Öztürk şunlar söyledi: “Yola çıkış amacımız bugün halihazırdaki uzun metraj film festivalleri gibi kısa film festivali markası yaratmak istiyoruz. Uzun metrajlara neden yer vermiyorsunuz diye bir soruyla karşılaşıyoruz. Zaten var. Onlara bir yenisinin daha eklenmesi çok faydalı olmayacaktır. Ama biz sadece ve sadece kısa film özelinde çalışmak istiyoruz. İddiamız da Avrupa’nın önde gelen bir kısa film festivali olmak.”

GELECEK YAZ İÇİN PLANINIZI YAPIN

Marmaris gibi akıllara yaz turizminin geldiği muhteşem bir ilçede böyle bir festivalin ısrarla ve istikrarla sürmesi, hele ki sahip olduğu konseptle de adını dünyaya duyurması yerel yönetim politikalarından kültür ve sanat turizminin aslında ne kadar önemli olduğuna kadar birçok konuda bizlere ipuçları veriyor. Marmaris sokaklarında dolaşırken, turizmin artık eskisi gibi iyi gitmediğini söyleyen esnaf, festivalin varlığından memnun. O sebeple de bu festival, Marmaris için büyük bir fırsat. Marmaris için olduğu kadar bölge için de, Türkiye için de ve daha da önemlisi kısa metraj film sanatının gelişimi açısından çok daha önemli bir yerde oluyor. Gelecek yıl için şimdiden planlarınızı Marmaris için yapmanızda fayda var. Hem güzel filmler izlemek hem de Marmaris’in güzel coğrafyasının tadına varmak için bunu sıkı düşünün.