Kışın şiddetli hissedildiği şu günlerde cilt bakımı önem taşıyor. Dış etkenlerden dolayı cilt kururken Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Şentürk, nemlendiricilerin eksik edilmemesi gerektiğinin altını çiziyor

Kışın cilt bakımı ihmal edilmemeli

Dilara Şimşek

Kış aylarında karşılaşılan sorunların başında cilt problemleri geliyor. Sağlıklı deride soğuklara bağlı değişiklikler görülüyor. Bu değişikliklerden en sık görüleni yüz, eller ve ayaklarda ortaya çıkan deri kuruluğu.

Birçok kişi için kuruluğun basit bir sorundan daha ötesini ifade ettiğini belirten Dermatoloji uzmanı Prof. Dr. Nilgün Şentürk, kuruyan derinin çatlayacağını, soyulacağını ve hatta egzama gelişimi kolaylaşacağını da hatırlatıyor. Nemlendiricinin mutlaka kullanılması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Şentürk, kış aylarında doğru cilt bakımına dair şu önerileri veriyor:

  • Yağ içeriği yüksek kremler: Soğuk ve rüzgârlı hava, ısıtıcılar cilt kuruluğunu artıyor. Çünkü rüzgâr derideki nemin buharlaşmasına neden oluyor, derimiz de yeterince nemlendirme yapamıyor, yağ üretemiyor. Bu nedenle kış aylarında yazın kullandığımız nemlendiricilerden farklı olarak yağ içeriği daha fazla ama yine cildimize uyumlu olan nemlendiricileri kullanmamız gerekiyor. Yağ, deri üzerinde koruyucu bir tabaka oluşturtarak nemi deriye hapseder ve daha uzun süreli kalmasını sağlar.
  • Alkol bazlı toniklerden kaçının: Cildin düzenli olarak her sabah nemlendirilmesi gerekiyor. Gece yatmadan önce yüzümüz makyaj ve ciltte biriken kirden arındırılmalı. Cildinizi kirden arındırdıktan sonra nemlendirici kreminizi sürün. Eğer cildiniz çok kuruysa tahriş edici peeling, maske ve alkol bazlı toniklerden kaçının. Bu tarz ürünler derinin üzerindeki ince yağ tabakasını uzaklaştırarak kurumasını arttırır. Bunun yerine temizleyici sütler veya hafif köpük temizleyiciler, alkolsüz tonikler veya nemlendirici maskeler daha etkili olur. Haftada 2-3 kere yumuşak bir peeling uygulayabilirsiniz.
  • Ilık duş alın: Kış aylarında sıcak banyo tercih edilir ama çok sıcak su derinin lipid bariyerini zayıflatır ve nem kaybına neden olur. Bu nedenle kışın ılık su ile duş almayı tercih edin. Nemlendirici kremleri de banyo sonrası hemen uygulayın.
  • Güneş koruyucular eksik olmasın: Güneş koruyucular sadece yaz mevsimi için değildir. Kışın da güneş ışınları zararlı olabilir, bulutlu havalarda bile güneş ışınları yeryüzüne ulaşabilir. Bu nedenle kışın da açıkta kalan vücut bölgelerine güneş koruyucu uygulamak gerekir.