Pandemi döneminde grip ve zatürree aşılarının önemi bir kez daha anlaşıldı. Klimik Derneği Erişkin Aşı Çalışma Grubu’ndan Çavuş, “Kış gelince bu tablonun daha da ağırlaşacağını öngörüyoruz. Bunları engellemek için bu aşılar her zamankinden önemli” dedi.

Kışın tablo daha da ağırlaşabilir

MERAL DANYILDIZ

Sonbaharın yaklaşması ve Covid-19 pandemisi nedeniyle geçen senelere kıyasla talebin iyice arttığı grip ve zatürre aşılarının yeterli olup olmayacağı hâlâ belirsizliğini koruyor.

Söz konusu aşıları özellikle kimlerin yaptırması gerektiği ise merak konusu olmaya devam ediyor. Özellikle 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlıkları bulunan kişilere önerilen aşıların önemini, yapılmadığı takdirde hangi tür olumsuzlukların meydana gelebileceğini Klimik Derneği Erişkin Aşı Çalışma Grubu Sekreteri Dr. Sema Alp Çavuş BirGün’e değerlendirdi.

Dr. Çavuş, tüm dünyada bu aşıların yapılma oranının düşük olduğunu kaydetti: “Her yıl sonbaharla beraber grip ve zatürre bakterileri hastalık yapıyor. Peki kimlerde? Özellikle ileri yaşta eşlik eden akciğer, kalp, akciğer, şeker, böbrek hastalarında; dalakları alınmış olanlarda, sigara içenlerde… Onlarda bu enfeksiyona yatkınlık var ve sonuçları da ağır olabiliyor. Yıllardır bizim hedefimiz, aşıların özellikle erişkinlerde yapılmasını sağlamak. Ayrıca bununla beraber kış geldiğinde bu hastalıkların azalması, ölümlerin engellenmesi. Ama tüm dünyada bu aşıların yapılma oranı düşük. Bizde ise yüzde 3’leri çoğu zaman geçmiyor.”

GRİP AŞISINDA EKSİLİK OLABİLİR

Aşının bu dönemde daha önemli olduğuna dikkat çeken Çavuş, bunun koronavirüsten kaynaklandığını belirtti. Tüm bunların üst üste binmesini istemediklerini ifade eden Çavuş, sözlerini şöyle noktaladı: “Kış gelince bu tablonun daha da ağırlaşacağını öngörüyoruz. Bir yandan grip, bir yandan pnömokok hastalıkları, bir yandan Covid-19. Bu nedenle bunları engellemek için bu aşılar her zamankinden önemli. Var olan aşı yapılma oranıyla talep arasında inanılmaz bir fark var. Bu talep birden bire karşılanamaz ama risk grubunu öncelendirerek aşı yapılabilir. Grip aşısında ise bir eksiklik olacağını tahmin ediyoruz.

RİSK GRUBUNDAKİLER DİKKAT!

Grip açısından risk grubunda olanlar: 5 yaş altı ve 50 yaş üzerindekiler, kronik akciğer (astım dahil), kalp, karaciğer, böbrek, kan hastalıkları ve metabolik hastalığı (diyabet dahil) olanlar, obez kişiler (BMI>40), uzun sureli aspirin veya salisilik asit türevi ilaç kullanan 19 yaş altındakiler, bağışıklık sistemi zayıflamasına yol açan hastalıklar (HIV/AIDS, lösemi gibi kanser türleri) veya ilaç kullanımı, gebeler ve lohusalar (gebelikten 2 hafta sonrasına kadarki donem) ve uzun süreli bakım evinde kalanlar.

TALEP KARŞILANMIYOR

Antalya Eczacılar Odası Başkanı Mehmet Ertekin, bu yıl Covid-19 salgını nedeniyle grip aşısında talep patlaması yaşandığını söyledi. Ertekin, geçen yıl ülke genelinde 1 milyon 150 bin aşı yapıldığını, bu yılki talebin ise 3 milyona ulaştığını belirtti: “Şu an aşı yaptırmak isteyen beklemek zorunda. Ekim ortalarına kadar gelmesini bekliyoruz.”