Kış mevsimine girerken yurttaşlar gelecek doğalgaz faturasını kara kara düşünmeye başladı. Uzmanlar ise kombilerin verimli ve tasarruflu kullanımı için bazı tavsiyelerde bulundu

Kışın tasarruf kaçınılmaz: Kombiyi nasıl kullanmalıyız?

ANIL VARLI

Derinleşen krizin etkileri her geçen gün daha fazla hissedilirken, aylarda yurttaşlar kış mevsimi öncesi kara kara düşünmeye başladı.
İktidarın reddettiği, halkın ise iliklerine kadar hissettiği kriz nedeniyle, evde tasarruf yapmak önemli bir hâle geldi. Evde özellikle kış aylarında ısı tasarrufu yapmak yani doğalgaz faturasını düşürmek herkes için önemli.

Türk Mimar ve Mühendisler Odası Birliği (TMMOB) Makine Mühendisleri Odası (MMO) İzmir Şubesi kombilerin daha verimli ve tasarruflu kullanımı için bazı tavsiyelerde bulundu. Oda tarafından yapılan açıklamada öncelikli olarak kombi ve ısıtma tesisatı bakımlarının yaptırılması ifade edilerek “Daha verimli bir enerji elde edilmesi için yanma veriminin arttırılması ve güvenli bir yanma için kombi bakımı uzman kişiler tarafından yapılmalı. Kombinizin uzun yıllar yüksek verimle yanabilmesi, enerji tasarrufu sağlanabilmesi, ileride yaşanabilecek muhtemel arızaların tespiti için, onarım ve işletme maliyetlerinin düşürülmesi için kombi bakımları yaptırılmalı” dendi.

Ekonomik bir yanma sistemi için oda sıcaklıklarının 20-22 °C civarında olması gerektiği hatırlatılan açıklamada, yüksek sıcaklıklarda ısınmaya çalışmanın, yüksek yakıt maliyetlerine neden olmasının yanı sıra hava kuruduğu için üst solunum yolları hastalıklarına zemin hazırlayacağı ifade edildi.

ISITMA CİHAZLARI DÜŞÜK SICAKLIKTA SÜREKLİ YANMALI

MMO, verimli bir ısınma sistemi kullanımı için önerdiği notlar ise şöyle:

>>Dış hava sıcaklığına bağlı olarak ısıtma cihazlarını düşük sıcaklıkta sürekli yakmak, kesintili yakmaktan daha ekonomik.
>>Pencere ve kapılarınızda hava sızdırmazlığını sağlayın. Hava sızıntılarını önlemek için pencere bandı ve süngerler kullanılabilir. Pencere kasaları ile duvar arasındaki boşluklar doldurulmalı.
>>Odalarda masa, sandalye ve yataklar dış duvardan uzak tutulmalı.
>>Geceleri uyurken kalın örtü kullanarak oda sıcaklığını 16–18 °C’ye düşürünüz.
>>Radyatörlerin üstlerini ve önleri kapatılmamalı.
>>Perdeler radyatörü kapatmamalı.
>>Evin kullanılmayan bölümlerinde radyatörleri kapatılmalı, kısıtılmalı.
>>Oturma odalarını ısıtmayla birlikte nemlendirilmeli. Çünkü nem, sıcaklığı daha çok hissedilmesini sağlar. Ayrıca üst solunum yollarında sıcaklık nedeniyle kurumaları önler.