Kısıtlama başladı sokaklar boşaldı
Avrupa, pandemi sürecinin kritik bir dönemini daha yaşıyor. Vaka sayısının 15 binin üzerine çıktığı Avusturya’da 20 gün sürecek sokağa çıkma kısıtlaması başladı. Kısıtlama bu kez aşılı olan kişileri de kapsıyor.
HABER MERKEZİ
Avrupa pandemi sürecinin kritik bir dönemini daha yaşıyor. Vakaların yükseldiği Avusturya’da 20 gün sürecek sokağa çıkma kısıtlaması başladı.
Salgın Avrupa’da bir çok ülkede yeni bir sürece girdi. Avusturya’da günlük vaka sayılarının 15 binin üzerine çıkması üzerine dördüncü dalgayı kontrol altına alabilmek ve sağlık sistemini koruyabilmek için hükümet herkesi kapsayan sokağa çıkma kısıtlaması kararı aldı. 20 gün süresince herkesi kapsayan kısıtlama başladı.
Tüm gün uygulanacak sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle zaruri ihtiyaçların giderildiği, market, eczane gibi alışveriş yerlerinin dışındaki işletmeler, alışveriş merkezleri, restoran ve oteller kapalı tutulacak.
Aşılı aşısız ayırımı yapmaksızın herkese yönelik uygulanacak kısıtlama kapsamında belirli durumların dışında dışarı çıkılmasına izin verilmezken, eğitim hem uzaktan hem de yüz yüze devam edecek.
Kapanma süresince memurların evden çalışacağı bildirilirken, özel sektörde mümkün olan her iş yerinde evden çalışma düzenine geçilmesi tavsiye ediliyor.
Ülkede kısa bir süre önce aşısızlar için sokağa çıkma kısıtlaması getirilmişti. Yeni uygulama aşı olanları da kapsıyor.
Alınan kararlara uymayanlar 1450 euroya kadar para cezasına çarptırılabilecek. Avusturya’da son 24 saatte 13 bin 806 yeni vaka görülürken, toplam vaka sayısı 1 milyon 70 bin 419’a çıktı. Hastalıktan hayatını kaybedenlerin sayısı da 27 artarak 12 bin 42’e yükseldi.
Ülkede ciddi tepkilere yol açan kapanma kararı, cumartesi günü, yaklaşık 50 bin kişinin katılımıyla düzenlenen gösteride protesto edilmişti.
Avusturya Başbakanı Alexander Schallenberg, cuma günü yaptığı açıklamada, dördüncü dalganın etkili olduğu ülkede aşı yaptırmış kişilerin oranında istenilen seviyeye ulaşılamadığını, bu nedenle 20 gün süresince sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacağını duyurmuştu.
Schallenberg ayrıca, 1 Şubat 2022’den itibaren aşı zorunluluğunun da hayata geçirileceğini bildirmişti.
***
İSRAİL'DE AŞI PASAPORTU TESPİTİ GÜÇLEŞTİRDİ
Yeni bir araştırmaya göre İsrail’de tam aşılıları Covid-19 testinden muaf tutan "aşı pasaportu" uygulaması birçok korona vakasının gözden kaçırılmasına neden oldu. DW'nin aktardığına göre araştırma İsrail'e gelenlere Ben Gurion Havalimanı'nda aşılı aşısız ayırmadan yapılan PCR testlerine dayanıyor. Ağustos ayında yapılan testlere göre aşılı yolcularda pozitiflerin oranı aşısızlardaki oranın iki katından fazla çıktı. Burada en büyük etkenin aşılı kesimin hastalığı belirtisiz geçirmesinin etkisi büyük.Ağustos 2021'de 182 bin 696 tam aşılı yolcudan 2 bin 912'sinde korona vakasına rastlanırken 290 bin 383 aşısız yolcunun bin 878'inde korona tespit edildi. Bu sayılara göre oran olarak aşılıların yüzde 1,59'unda aşısızların ise yüzde 0,65'inde korona olduğu belirlendi.
ALMANYA’DA 3 SEÇENEK
Vaka artışı nedeniyle vatandaşları aşıya çağıran Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, "Yıl sonuna kadar herkes ya aşılanacak ya iyileşecek ya da ölecek" dedi. Aşının kişisel bir mesele olmadığını savunan Spahn, vaka sayılarının artışına ve hastanelerdeki durumun kötüleştiğine dikkat çekerek aşı olmayı bir dayanışma yükümlülüğü olarak tanımladı. Almanya'da her 100 bin kişide korona vakalarını gösteren insidans değeri 386'ya yükselerek yeni bir rekora ulaştı.