Kişiye özel ilan şüphesi

MUSTAFA KÖMÜŞ

Kafkas Üniversitesi’nin akademisyen ilanında kişiye özel ilan şüphesi doğuracak maddeler yazıldı. Üniversitenin ilahiyat fakültesi için verilen iki ilan dikkat çekti.

Fakültenin din bilimleri bölümü için doktor öğretim üyesi ilanı verildi. İlanda ‘Avrupa Birliğine giriş sürecinde Türkiye ’de dini azınlıklar konusunda çalışmış olmak’ şartı arandı. ‘AB’ye giriş sürecinde Türkiye’deki dini azınlıklar’ isimli bir doktora tezinin olması verilen ilanın kişiye özel olduğu şüphesi doğurdu.

Ayrıca yine ilahiyat fakültesinde tefsir bölümü için verilen doktor öğretim üyesi ilanında da dikkat çeken özellikler arandı. Bu bölüm için ‘Yakup el -kemahi ’nin nuru’l-ef’ide adlı eserinin tenkitli neşri -beydav ’nin amme cüz ’ü haşiyesi konusunda doktora yapmış olmak’ şartı istendi. Tefsir bölümü için verilen ilan sosyal medyada da birçok kişi tarafından paylaşıldı. Bir yurttaş “Bana tezini söyle sana öğretim üyeliği vereyim” yorumunda bulundu.

Olayın duyulmasının ardından üniversite ilanı düzelterek ‘İlgili alanda doktora yapmış olmak’ şartı arandığını duyurdu. Üniversitenin verdiği ilanların önemli bir kısmında ‘İlgili alanda uzman olmak’ veya verilen ilan konusunda eğitim almış olmak şartı aranırken bu iki ilanda en ince detayına kadar ‘özel’ şartlar aranması kişiye özel ilan şüphesi doğurdu.