Üniversite, öğretim üyesi alımı için 408 kişilik ilan açtı. 408 ilandaki profesör, doçent ve doktor öğretim üyeleri için şartların neredeyse tamamı kişiye özel.

Kişiye özel ilanda 408 kişilik rekor

Berkay SAĞOL

Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ), ne yönetmelik tanıyor ne de hak hukuk. Üniversite, adrese teslim kadro ilanlarına da eşik atlattı. SBÜ’ye bağlı farklı illerdeki fakülte, şehir, eğitim ve araştırma, sağlık uygulama araştırma, branş hastaneleri için alacağı 408 öğretim üyesi ilanlarında kişiye özel şartlar dikkat çekiyor.

YÖNETMELİĞİ DE TANIMADI

YÖK, akademik kadro istihdamında ‘liyakat ve fırsat eşitliğini’ artırmak amacıyla, öğretim üyeliğine yükseltilme ve atanma yönetmeliğinde değişiklik yaptı. Buna rağmen SBÜ’nün açtığı kişiye özel ilan ve literatürde bulunan çalışmalardan bazıları şu şekilde:

•Gülhane Hemşirelik Fakültesi Hemşirelik Bilimleri Bölümü Onkoloji Hemşireliği Anabilim Dalına alınacak bir doktor öğretim üyesi için, “Hemşirelik programında doktora yapmış olmak. Hemşirelik öğrencilerinin sosyal medya bağımlılığı konusunda çalışması olmak” şartı arandı. Türkiye’de bu konuda, “Hemşirelik Öğrencilerinin Sosyal Medya Bağımlılığı ile Bilinçli Farkındalık ve Öz Şefkat Düzeyleri Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi” isimli tek bir çalışma bulunuyor.

•Gülhane Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Toplum Beslenmesi Anabilim Dalı’na alınacak doktor öğretim üyesi için, “Beslenme ve Diyetetik programında doktora yapmış olmak. Gebelerin ve doğurganlık yaşında olanların folik asit ve folat alımı konusunda farkındalıkları ve bilgi düzeylerinin değerlendirilmesi konusunda çalışması olmak” şartları arandı. Bu konuda da “Doğurgan Yaş Grubundaki Kadınlarda Folik Asit Kullanımı Bilgi ve Farkındalığı” isimli tek bir çalışma bulunuyor.

SAYMAKLA BİTMİYOR

•Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt SUAM Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Üroloji Anabilim Dalı’na alınacak profesör için, “Üroloji alanında doçent unvanına sahip olmak. Retrograd intrarenal cerrahide litotripsi üzerine farklı lazer cihazlarının etkisi konusunda çalışması olmak” şartları arandı. Bu konuda ise “Retrograd intrarenal cerrahi; uygulama tekniği, klinik sonuçlar ve ipuçları” isimli çalışma var.

•Ankara Gülhane SUAM Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı’na alınacak doçent için, “Kalp ve Damar Cerrahisi alanında doçent unvanına sahip olmak. Reimplantasyon tekniği kullanılarak aort kökü tamirinin orta vadeli sonuçları konusunda çalışması olmak” şartları açıklandı. Bu konuda olan tek çalışma ise: “Reimplantasyon Tekniği Kullanılarak Yapılan Aort Kök Tamirinin Orta Dönem Sonuçları: Tek Merkezli Çalışma Deneyimimiz”

•İzmir Tepecik SUAM Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Nöroloji Anabilim Dalı’na alınacak doçent için verilen ilanda, “Nöroloji alanında doçent unvanına sahip olmak. Kanser hastalarında akut iskemik inmenin risk faktörleri ve klinik sonuçları konusunda çalışması olmak” şartları arandı. Konu hakkında “İnme ve kanser birlikteliği: 30 olgunun analizi” isimli bir çalışma bulunuyor.