Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Datça’da kişiye özel yapılaşma izni verdi. Özel Çevre Koruma Bölgesi ve tarım arazisi statüsünde bulunan alan, plan değişikliğiyle turizm, ticaret ve ibadet alanı olarak kullanılacak.

Datça'da kişiye özel yapılaşma izni: Tarım alanlarına turizm tesisi yapılacak!

Aycan KARADAĞ

20 yıl boyunca çok sayıda koruma bölgesini yapılaşmaya açan iktidar, bu kez Muğla'nın Datça ilçesi için harekete geçti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, 1 Kasım 2022 tarihinde Datça’nın Kızlan Mahallesi’ndeki tarım alanlarının turizm tesisi kullanımı için yapılaşma planlarını askıya çıkardı.

Planlama alanı 9 Mart 2011 tarihinde Mülga Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan planda, Datça Bozburun Özel Çevre Koruma Bölgesi ve tarım arazileri olarak belirlendi. Yapılan plan değişikliğiyle alanın turizm, ticaret, park ve ibadet alanı olarak kullanılması planlanıyor.

47 BİN 222 METREKARELİK ALAN

Plan değişikliği, Kabaklarlı ailesine ait 47 bin 222 metrekarelik alanda yapılacak. Datça Bozburun Özel Çevre Koruma Bölgesi ve tarım alanları sınırları içerisinde bulunan planlama alanının hemen bitişiğinde ise birinci derece sit alanı ve orman arazisi bulunuyor.

DATÇABELEDİYE BAŞKANI UÇAR: İTİRAZ EDECEĞİZ

Datça Belediye Başkanlığı İmar ve Şehircilik Müdürlüğü 11 Ocak 2022 tarihli kurum görüşünde söz konusu alanın çevre düzeni planı revizyonuna göre ‘mutlak tarım alanı’ olduğunu alanın güneyinde yer alan Marmaris Datça Karayolunun altında hâlihazırda ‘Turizm Tesis Alanı’ olarak planlı bir alanın bulunduğu belirtti. Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ise 30 Mart 2022 tarihli görüşünde plana ilişkin alanın kuru marjinal tarım arazisi niteliğinde olduğunu ve tarım dışı amaçla kullanılmasına uygun bulduğunu belirtti.

Konu hakkında görüştüğümüz Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar, plan değişikliğine tepki gösterdi. Plana itiraz edeceklerini belirten Uçar, “Bu planların prosedüre uygun olarak geçmeyeceğini bildiklerinden bu insanlar bakanlık kanalıyla işlemleri hızlandırma yoluna gittiler. Muğla Tapu Kadastro’ya bakanlık yoluyla yazı yazıyorlar. Muğla Tapu Kadastro ise bu insanların dosyasını hazırlayıp onaylıyorlar. Encümende uygundur kararı vermeden bütün prosedürü alaşağı ediyorlar” dedi.

Uçar, “Bizim itirazımız bu olayın yasal olmaması” dedi ve ekledi: “İtirazımız sadece prosedür değil çevrenin de ihlal edildiği yönünde aslında. Biz burada bir usulsüzlük durumuna karşı çıkıyoruz. 30 yıldır burada tarım yapılmakta ve bölgede imar yapılmayacağı söylenirken birdenbire her şey altüst oldu ve izin çıktı.”

"BU İMARA İZİN VERİLİRSE ÖNÜNÜ ALAMAYIZ"

Uçar şunları dile getirdi: “Projeler çizildikten sonra onay için tekrardan planlar bana gelecek. Ben de tabii ki bu kısımda üstüme düşeni yapacağım ve usulsüzlüğün önüne geçmek için yasal haklarımı kullanacağım. Bu süreçte elbette ruhsat almaları durumu söz konusu olabilir. Ben ruhsat vermediğim takdirde kişilere bakanlık ruhsat verip benim hakkımda da görevi kötüye kullanma davası açabilir. Şu anda aslında bu usulsüzlük benim olduğum aşamada tıkandı. Eğer ben buna izin verirsem vicdanım rahat etmez. Şirket tapusunu benden onay almaya geldiler. Ben bu projeyi incelemeden izin veremem dedim. İncelediğimde de arkasındaki usulsüzlüğü gördüm. Bugün bu imara izin verilirse bunun önünü alamayız. Doğal güzellikleri korumak için çaba gösterilmesi gerekmekte. Bu noktada hiçbir çevre katliamına göz yumamam."