Kişiyi Meclis gündeminden uzaklaştırıp ruha huzur bastıran 6 internet sitesi

ENGİN ÖZER @enginzer

Biraz duralım mı? İnternetin ilk zamanları gibi sessiz sakin olalım mı accık. Alt dudağını ısırarak Şafak Pavey’e saldıran o acayipten de, referandumdan da, başkanlıktan da gına gelmedi mi?

“Ne edek gardaş, durum bu” diyorsunuz. Haklısınız. Bizim de durumdan kaçtığımız yok zaten. Ayrıca kaçsan kaçsan nereye kadar kaçarsın. Ben mesela en son gündemden kaçmaya çalışırken “Lan acaba Bülent Arınç referandumda Evet mi basacak HAYIR mı basacak” derken buldum kendimi. Ben ki eskiden bu yaşlarımda, festivallerden film seçen, Avrupa senin Asya benim gezme planları yapan insanıdım, ne hale geldim bak sonunda! Ennnn ve en bi boş kalmışsam internetten köpek cinslerini, özelliklerini, karakterlerini falan okurdum negzel. Rott bebek severmiş, pointerlar da şekil şekilmiş derken, kadere gel boş zamanlarımda Arınç düşünür hale geldim.

En kısa zamanda en janjanlı HAYIR yazılarımızla gündeme dalacağızdır. Ama bu hafta olmasın o hafta. Bu hafta oturmaya geldik köşeye. Bildiğin Pazar oturması. Eskiden PC dergilerinin falan tanıttığı siteler vardı hani, işte öyle kısa bir derleme yapalım kafa sakinletmeli…

1 Norveç’te yayın yapan deneysel TV kanalıyla huzur bulmaca

kisiyi-meclis-gundeminden-uzaklastirip-ruha-huzur-bastiran-6-internet-sitesi-236347-1.

Her sene dünyanın en yaşanılası ülkeleri bu nordik arkadaşlar arasından çıkıyor. Fazla huzurlular. Öyle ki tersine evrim geçirip bizim “kepçe tv” kafasında bir olaya girmişler. Var öyle kanallarımız biliyorsunuz. Açıyosun inşaat makinası izliyosun. Miss. Dışarı çıkma derdi yok, yağmur çamur yok. İnşaat makinası ayağınıza geldi! Yaz kepçe tv, kepçe izle vs. mutlaka birine rastlarsın.

Dev makina izleyerek huzur bulan milletimiz için dev hizmet. Hem bir makina, hem de gidiyor. Uzuuun uzun gidiyor. Norveç’in eşsiz doğasını gerçek zamanlı kaydedilmiş görüntülerle bir tren hattından izliyoruz. Şaka değil bu çekim Sakte TV adlı bir projeden. Kendilerine yavaş televizyon diyorlar. Yolculuk gerçek zamanlı. Mesela Bergen şehrinden başlıyor ve 3 saat 56 dakika devam ettikten sonra son buluyor. Yetmez mi? Aynı kafanın 9 saat süren yolculuk kayıtları da var, bağlayın tv ye aksın. Bu proje başladığında Norveç’te hatırı sayılır bir izleyici kitlesi edinmiş. Deneyin, gerçekten de insanı sarıyor.
https://www.youtube.com/watch?v=xisVS_DKpJg

2 Tek bir hücrenin milyonlarca yılından, Boeing’in yapımına varlıkları keşfetmece

kisiyi-meclis-gundeminden-uzaklastirip-ruha-huzur-bastiran-6-internet-sitesi-236348-1.
Yaşamın ne denli kapsamlı olduğunu ve insanın bu sarmal içinde ne kadar minik bir parça olduğunu ufak bir animasyonla anlatan cici bir site. Ortadaki kaydırma çubuğuyla atomların öncesine, oradan günümüze ve bizden çook çook uzak zamanlara seyahat etmek mümkün. “Uzun zaman önce çok çok uzak bir galakside” demenin öncesi ve sonrası… Başladın mı bırakamazsın.
http://htwins.net/scale2/

3 Mantıksızlığın eğlencesiyle imleç imleme

kisiyi-meclis-gundeminden-uzaklastirip-ruha-huzur-bastiran-6-internet-sitesi-236349-1.

Tam dert yok tasa yokmuş gibi takılmaca sitesi. İmleci herhangi bir yere doğru sürükleyin site imlecin ucunu işaret eden bir fotoğraf getirecek. Dünyanın farklı yerlerinden tiplerin parmakları sizin farenin ucunu gösterecek. Söylemeye gerek yok, bir süre sonra alakasız bir bağımlılık peydah oluyor. Tam bir “hayırlı olsun kardeş internet bağlatmışsın” sitesi. Eski proje ama bünyeyi hala sarıyor. Bir süre sonra, ne acayip tipler gelmiş geçmiş şu dünyadan demeye başlıyorsun.
http://www.pointerpointer.com/

4 Trenden indiysek vapura binmece

kisiyi-meclis-gundeminden-uzaklastirip-ruha-huzur-bastiran-6-internet-sitesi-236350-1.
Sayın evde oturmaktan patlamış Türk milleti, sanal da olsa olsun varsın, gideri var. İlk maddedeki tren yolculuğunun gemili şekli. Yine Norveç’teyiz. Kıyıdan kıyıdan Kuzey Buz Denizi’nin güzelliklerini, Norveç’in mini mini balıkçı köylerini, gerçek zamanlı kaydedilmiş görüntülerle izleyebilirsiniz.
http://nrk.no/hurtigruten/?lang=en

5 Nöronlardan ses üretmece

kisiyi-meclis-gundeminden-uzaklastirip-ruha-huzur-bastiran-6-internet-sitesi-236351-1.
Frekanslar arası fantastiko bir oyalanmaca. Dışarının gürültüsünden uzak, ne korna sesi ne egzoz pisliği, evimizde deneysel müzik yapıyoruz. Alt kontrol barındaki seçeneklerle müziğimizi özelleştiriyoruz. Tahmin edeceğinizden daha fazla saracak.
http://blog.soulwire.co.uk/wp-content/uploads/2010/10/tonfall-sequencer.swf

6 Peki biz totomatik yaparken kozmozda neler olmaca?

kisiyi-meclis-gundeminden-uzaklastirip-ruha-huzur-bastiran-6-internet-sitesi-236352-1.

Nasa’nın o güne özel astronomi fotoğrafları seçkisinde, Alaska’da meydana gelen bir ışık oyununa da rast gelebilirsiniz, az rastlanan bir meteor yağmurunu da. Geçmiş tarihlerin de listelendiği sayfada, her fotoğrafın açıklaması profesyonel bir astronom tarafından yapılıyor. Dünyamız, uzak galaksiler ve nebulalar parmaklarımızın ucunda. Biraz çaydan karıştır, biraz yıldız izle. Yazıyı yazarken baktım mesela, eloğlu Şili’den bir gün batımı çekmiş, sanırsın Zlatan dünyaya Başkan olmuş, öyle devasa bir şekil. Fotoğraftaki kendileri oluyor, “Layer Cake Sunset” demişler adına da. Güneş Pasifik üzerinde batarken meydana gelen farklı sıcaklıklar, değişik tonlarda enine çizgilere sebep olmuş. Çizgili çizgisiz, o güneş bir doğsun da diyor ve Cenk Koray’lı Pazarlar tadında bir Pazar gününüz olsun diliyoruz. Esen kalın.
https://apod.nasa.gov/apod/archivepix.html