Rusya’ya karşı Batı’yı seferber eden ABD, Çin’i de çevreliyor. Biden, Asya turunda Hint-Pasifik Ekonomik Çerçevesi’ni hayata geçirdi, QUAD Dörtlüsü’yle tehditler savurdu. Çin’den ateşle oynuyorsunuz çıkışı geldi.

Kışkırtan kuşatma

ABD, ‘hasım’ ilan ettiği Çin ve Rusya’ya karşı çifte kuşatma stratejisini adım adım hayata geçiriyor. Rusya’ya karşı 20 ülkenin daha Ukrayna’ya silah göndermesini sağlayan ABD, Hint-Pasifik’te de Çin’e karşı topyekûn bir seferberlik halinde. Göreve geldikten bu yana ki ilk Asya ziyareti kapsamında Güney Kore ve Japonya’ya giden ABD Başkanı Joe Biden, Çin’e meydan okudu. Çin’e karşı Hint-Pasifik Ekonomik Çerçevesi’ni (IPEF) hayata geçiren Biden, dün de ABD, Japonya, Avustralya ve Hindistan’ın yer aldığı Dörtlü Güvenlik Diyaloğu (QUAD) liderleriyle bir araya geldi. ABD Başkanı Joe Biden, Japonya Başbakanı Kişida Fumio, Avustralya Başbakanı Anthony Albanese ile Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin Tokyo’daki buluşması sonrası ortak açıklama yayınlandı.

PEKİN’E GÖZDAĞI

ABD’nin askeri müdahalelerinin görmezden gelindiği açıklamada Ukrayna’daki savaşa değinilerek güç kullanımı ile statükoyu değiştirmeye yönelik adımların kabul edilemez olduğuna vurgu yapıldı. Hint-Pasifik bölgesinin istikrarı için kararlı şekilde hareket etmeye devam edileceği belirtilen açıklamada Çin’e şu sözlerle mesaj verildi: Doğu ve Güney Çin denizlerinde serbest faaliyetlerin sağlanması konusunda uluslararası hukukun savunacağız. Bu bölgede tartışmalı sahaların askerileştirilmesi, statükoyu değiştirmeyi gözetleyen zorlayıcı, provokatif veya tek taraflı eylemlere güçlü şekilde karşı çıkıyoruz."

Dört ülke Hint-Pasifik bölgesinde Quad Siber Güvenlik Ortaklığı altında kapasite inşa programı için de anlaşmaya vardı. Quad, Kuzey Kore’nin balistik füze çalışmalarını da kınadı.

DIŞLAYAN ‘ÇERÇEVE’

Biden’ın Asya gezisinde yeni Hint-Pasifik Ekonomik Çerçevesi’nin daha da geliştirilmesi de karara bağlanmıştı. Çin alınmadığı, dünya ekonomisinin yüzde 40’ını kapsaması beklenen çerçevede Güney Kore, Yeni Zelanda, Avustralya, Hindistan, Japonya, Vietnam, Malezya, Endonezya, Tayland, Singapur, Filipinler, Brunei yer alıyor. "Yeni kuralları yazıyoruz" diyen Biden, anlaşma için Pazar günü yaptığı konuşmada "21. yüzyılın ekonomisinin geleceği büyük oranda Hint-Pasifik’te yazılacak" ifadesini kullanmıştı. Çin ise kendilerinin yükselişini engellemek amacıyla ABD’nin bölgede askeri ve ekonomik ittifaklar kurmakla suçlarken Dışişleri Bakanı Wang Yi, ABD’nin Hint-Pasifik stratejisinin başarısız olmaya mahkûm olduğunu söyledi.

TAYVAN TEPKİSİ

Biden’ın Washington’ın Çin’e karşı Tavyan’ı savunacağına dair açıklamalarına bir tepki de Tayvan İşleri sözcüsünden geldi. Çin Devlet Konseyi Tavyan İşleri Sözcüsü Zhu Fenglian yaptığı açıklamada Tayvan haritasını kullanarak Çin’i kontrol altında tutmaya çalışan ABD’nin "kendini yakacağını" ifade etti. Sözcü, ABD’yi "ateşle oynamakla" suçlaDI.

Biden, Japonya’da düzenlenen basın toplantısında bir gazetecinin "Çin, istila ederse ABD Tayvan’ı askeri olarak korur mu?" şeklindeki sorusu üzerine, "Evet. Verdiğimiz taahhüt bu" diye yanıt vererek ülkesinin duruma askeri müdahale edeceği uyarısında bulunmuştu. Dış Haberler