İktidar pembe tablolar çizmeye çalışsa da motorine 15 günde 5'inci zam geldi, dolar rekor tazeledi. Reel kesim güveni 2 yılın en düşük seviyesine ulaştı. Merkez Bankası rezervler azalırken fiyat istikrarından dem vurdu.

Kitabını yazıyorlar

EKONOMİ SERVİSİ

"Ekonominin kitabını yazdık" diyen Saray rejiminin yanlış yönetiminin yol açtığı kriz gün geçtikçe derinleşiyor. Zamlar peş peşe gelirken artan hayat pahalılığı halkın belini bükmüş durumda. Sadece son 24 saatte yaşananlar ekonominin nasıl bir çöküş içinde olduğunu net bir biçimde ortaya koyuyor.
Motorine 15 günde 5'inci zam: Küresel petrol fiyatları ve Dolar/TL'de yaşanan dalgalanmaların akaryakıta etkileri sürüyor. Bugünden geçerli olmak üzere motorin grubunda 87 kuruş fiyat artışı yapıldı. Bu zamla birlikte son iki haftada motorine beşinci kez zam geldi. Motorine 11 Ağustos’ta 82 kuruş, 18 Ağustos’ta 77 kuruş, 20 Ağustos’ta 1 lira 7 kuruş, dün de 95 kuruş zam yapılmıştı.


Dolar/TL, 2022 rekorunu tazeledi: Türk Lirası, dolar karşısında değer kaybını üçüncü güne taşıdı. Dolar gün içinde 18.17'yi aşarak bu yılın en yüksek seviyesini gördü. Böylece TL'nin dolar karşısında yaşadığı kayıp Nisan sonundan bu yana yüzde 18'i, sene başından beri ise yüzde 27'yi aştı. TL geçen yıl da yüzde 40'ın üzerinde değer kaybetmişti. Euro iseyüzde 0,34 yükselişle 18,16 civarında alıcı buldu. Türkiye'nin 5 yıllık risk primi 718 baz puana kadar geriledi.

MB'nin rezervi 1 ay sonra geriledi: Merkez Bankası rezervleri bir ay sonra ilk kez geriledi.

MB verilerine göre, brüt rezervler 19 Ağustos haftası itibariyle 112,3 milyar dolara geriledi. Bir önceki hafta brüt rezervler 113,7 milyar dolar olarak kaydedilmişti. Net rezervlerde de gerileme görüldü. MB net rezervleri 19 Ağustos haftasında 13,9 milyar dolar oldu. Bir önceki hafta net rezervler 15,7 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. Swap hariç net rezervler ise aynı dönemde eksi 51,6 milyar dolar oldu.

Merkez Bankası net uluslararası rezervleri de 5 hafta sonra ilk kez geriledi. Net uluslararası rezervler 1.8 milyar dolar gerilerken, toplam rezervler 1,5 milyar lira azaldı.

Reel kesim güveni 2 yılın en düşük seviyesinde: Merkez Bankası tarafından ağustos ayına ilişkin İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi açıklandı. Buna göre, RKGE ağustosta bir önceki aya kıyasla 1,6 puan azalarak 102,1 seviyesinde gerçekleşti. Aynı dönemde mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi (RKGE-MA) ise 1,1 puan düşüşle 101,4'e geriledi.

MERKEZ'DEN 'FİYAT İSTİKRARI' VURGUSU

Merkez Bankası, geçen hafta 100 baz puan faiz indirim kararı verdiği toplantıya ilişkin Para Politikası Kurulu (PPK) özet metnini yayımladı. Özette, "Para politikası duruşu, temkinli yaklaşımla sürdürülebilir fiyat istikrarı hedefine ulaşılması odağında belirlenecek" denildi. PPK'nın ağustos ayına ilişkin toplantının özeti şöyle, "Son dönemde belirgin şekilde açılan politika-kredi faizi makasının parasal aktarımın etkinliğini azalttığı değerlendirilmektedir. Bu çerçevede Kurul, makroihtiyati politika setini, parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini destekleyecek araçlarla daha da güçlendirmeye karar vermiştir. Değerlendirme süreçleri tamamlanan kredi, teminat ve likidite politika adımları para politikası aktarım mekanizmasının etkinliğinin güçlendirilmesi için kullanılmaya devam edilecektir. Uzun vadeli sabit getirili ve Türk lirası varlıklara talebin yükselerek getiri eğrisinin parasal aktarımın etkinliği yönündeki seyri yakından izlenmektedir.