Validebağ Korusu’ndaki atölye binasında bulunan kitaplara ‘incelenecek’ denilerek el konuldu. Validebağ Gönüllüleri olaya tepki gösterdi: Kitaplarımızı verin!

‘Kitaplarımızı geri istiyoruz’

Validebağ Gönüllüleri, korudaki atölye binalarının ticarethane olarak kullanılmasını ve yurttaşların buralarda oluşturduğu kitaplıktaki kitaplara ‘incelenecek’ denilerek el konulmasını protesto etti. İstanbul Üsküdar’daki Validebağ Korusu’nda bir araya gelen yurttaşlar basın açıklaması okudu. Buradaki binaların aslına uygun olarak restore edilerek kültür sanat amaçlı kullanılmasını savunduklarını vurgulayan yaşam savunucuları, 1. derece tarihi doğal SİT alanı olan koruda ‘atölyeler’ olarak bilinen alanda yapılmak istenen kafe projesine tepki gösterdi.

Bacalar yurttaşların tepkisini çekmişti
İnşaat sürecinde binanın çatısına konulan bacalardan buranın ‘ocakbaşı’ yapılmak istendiğini tespit ettiklerini ve bu bacaları kaldırttıklarını belirten yurttaşlar, 2017 sonunda inşaatın sona ermesinin ardından burada oluşturdukları kitaplıktaki kitapların geçen günler içinde incelenecek’ denilerek alındığını belirtti. Öğretmen Evi Müdürü İsmail Kahraman’a tepki gösteren gönüllüler, binaların Milli Eğitim Bakanlığı tarafından eğitimcilerin hizmetine verildiğini, müdürün burayı ticarethane olarak gördüğünü, kitaplık olarak kullandıkları bölüme perde çekilerek masalar konulup rezervasyonlu yemek servisi yapıldığını vurguladılar. Koru’ya gelen yurttaşların ‘müşteri’ olarak görülmemesi konusunda müdür İsmail Kahraman’ı uyaran mahalleli, Öğretmen Evi ve Mustafa Necati Bey Huzur Evi’nin giderlerini karşılamak bahanesiyle yapılabilecek ticari faaliyetleri amaç dışına çıkarak daha fazla büyütülmemesi için çağrı yaptı.