Datça Özbel bölgesinde inşaatı süren otelin halk plajını kapatan platformuna karşı yurttaşlar “Kıyılar halkındır” diyerek tepki gösterdi ve platform söküldü.

Kıyılar halkın oldu

Mehmet ERDAL

Muğla’nın Datça ilçesi İskele Mahallesi’nin Özbel bölgesinde bulunan ve inşaatı devam eden bir otel, kıyıda bulunan beton iskeleyi ve sahilin bir bölümünü kapatmak için bir platform inşaatına başladı.

“Kıyılar halkındır” diyen Datçalıların beton iskelenin kiralanmasına ve platform inşaatına gösterdiği tepkiler sonuç verdi. Kıyının bir bölümünü halka kapatan platform söküldü.

Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar, otel yetkililerinin kendilerini ziyaret ettiğini ve Datçalıların tepki gösterdiği işgalin bir tadilat projesi olduğunu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile yapılan özel bir sözleşme çerçevesinde sürdürüldüğünü ilettiklerini söyledi.

Otel yetkilileri tarafından Datça Belediyesi’ne teslim edilen 5 Ekim 2022 tarihli sözleşmeye göre, beton iskele ve kıyıda 262 metrekarelik bir alanın otele kiralandığı, kira süresinin ise 3 yıl olduğu öğrenildi.

Datçalılar konuyla ilgili Datça Belediye Başkanı Gürsel Uçar ile görüştü.

Uçar yaptığı açıklamada, “Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, otelle kira protokolü imzalamış. Protokolü ben de inceledim ve 5’inci maddede ‘Bölgeye yapı yapılamaz’ şeklinde bir madde gördüm. Otel yetkilileriyle görüştüm ve platformu yapamayacaklarını, kaldırmaları gerektiğini yoksa kepçeyle benim kaldıracağımı söyledim. Bu yere 150 bin TL kira bedeli ödemişler. Mesele burayı halka kapatmaları. Bakanlık protokolde, kiralanan yerin yüzde 30’unun halkın kullanımına açık olduğunu belirtiyor. Yüzde 30’u vatandaşın kullanımına açık dediğin zaman yüzde 70’ini istediğin gibi kullan, istediğini de sokma anlamına geliyor. Oraya normal kıyılardan, denize girilecek yerlerden farklı bir şekilde bir yapı oluşturmaya kalkılırsa, bölgede yaşayan insanların çekinenleri, yüzü kızaranları, özel bir yer diye girmez. Orası vatandaşa kapanmış olur” dedi.