Gözde şirketlerinden Kolin’in, termik yapabilmesi için zeytinliklere göz diken AKP bundan geri adım attı ama yandaşların kıyıları yağmalaması için düğmeye bastı

Kıyılarda yandaş gölgesi

AKP, tüm kıyıların yapılaşmaya açılmasına ilişkin önergesini tepkiler üzerine Trabzon’la sınırladı ancak Genel Kurul’a getirdiği bir son dakika önergesiyle Zonguldak’ı da düzenlemeye dahil etti. CHP Zonguldak Milletvekili Demirtaş, “Bölgede faaliyetleri olan Kolin, Cengiz İnşaat, Bayburt Grup, esrarengiz Aga Enerji gibi şirketlerin ön plana çıkacağı kaygısındayız” dedi.

Kolin’in Yırca’da zeytinlik alana santral kurmasını engelleyen “3 kilometre” uzaklık şartını tasarının ilk halinde ortadan kaldırmayı amaçlayan AKP, şimdi de iktidara yakın şirketlerin kamu ihalelerinde boy gösterdiği Karadeniz kıyılarında yapılaşmaya izin veriyor.

Uluslararası sermaye de gelebilir
Tüm kıyıların “kamu yararı ve alternatif alan bulunmaması durumunda sağlık tesisleri ve endüstri bölgeleri kurulması” gerekçesiyle yapılaşmaya açılmasını öngören tasarı, tepkiler üzerine komisyonda Trabzon’la sınırlandırılarak kabul edildi. Ancak tasarının TBMM Genel Kurulu’nda yapılan görüşmeleri sırasında iktidar milletvekilleri bir son dakika önergesi ile Zonguldak’ı da kapsam içine aldırdı. Buna göre, “kıyılarda yer alan illerdeki coğrafi şartların zorluğu ve uygun alanların bulunmaması veya kıyı alanının yetersizliği nedeniyle kaynakların etkin kullanımını sağlamak, bölgesel kalkınma hedeflerine ulaşmak, uluslararası rekabet ortamında yatırımcıya avantaj sağlamak” amaçlarıyla Bakanlar Kurulu kararıyla kıyılarda endüstri bölgeleri ve hastaneler kurulabilecek.

Peşkeş çekilecek
HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, “Bu ülkenin kıyıları hoyratça yatırıma peşkeş çekilecek, bu ülkenin kıyıları kâr hırsı uğruna uluslararası sermayeye peşkeş çekilecek” sözleriyle sürpriz önerge ile genişletilen düzenlemeye tepki gösterirken HDP’li Erdal Ataş, “Halkın ortak değerleri olan, aslında bu ülkenin ekonomisini ve geleceğini de garanti altına alan bütün noktalara yönelik ise yandaşlara, bir şekilde tanıdık işverenlere, sermaye kesimlerine peşkeş çekecek yasalar torbaların içine doldurularak önümüze getirilmiş durumda” dedi.

‘Kaygılıyız’
CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş da BirGün’e yaptığı açıklamada, Zonguldak’ın yararına olacak hiçbir şeye karşı çıkmayacaklarını belirterek, şunları söyledi: “Ancak geçmişteki uygulamalara bakıldığında bazı şirketlere ayrıcalık yapıldığını görüyoruz, bunun arkasından bu şirketlere de kayırmacılık ortaya çıkarsa karşısında dururuz. Ben Zonguldak’la ilgili bu düzenlemenin Filyos Projesini ile ilgili olduğunu düşünüyorum ama ardından termik santral de gelebilir. Teknik detaylarına baktıktan sonra kesin olarak tavrımızı açıklayacağız ancak Bayburt Grup Kolin İnşaat, Cengiz İnşaat, esrarengiz Aga Enerji gibi şirketlerin ortaya çıkabileceği kaygısındayız” dedi.

***

Ağa’sı kim?

Demirtaş, “esrarengiz” dediği ve Cengiz İnşaat’la birlikte Rize Havalimanı ihalesini alan Aga Enerji’ye dikkati çeken bir açıklama yapmıştı.

Bayburt Grup içinde yer alan Aga Enerji’nin bölgede karayolu inşaatı, grubun bir başka şirketi olan Şenbay Madencilik’in de Filyos Liman İhalesini aldığını belirten Demirtaş, “Bu kadar büyük işler aldığı halde bir internet sitesi dahi olmayan, istihkaklarını hızlı bir şekilde devletten alan bu Aga Enerji A.Ş.’nin acaba büyük makamlarda bir Ağası mı var? Acaba bu Aga A.Ş.ye kim Ağalık yapıyor?” diye sordu.