Dünya çapında 32 milyon kız çocuğu okula gidemiyor. 16 milyon kız çocuğu okula hiç başlayamama riskiyle karşı karşıya. Konuya dikkat çekmek için hazırlanan filmde kızlarının okumasını engelleyen ve pişman olan 3 baba konuştu: “Biz yaptık, siz yapmayın”

Kız çocuklarından babalarına ‘ders’!

HABER MERKEZİ

MALTEPE Üniversitesi’nin “11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü”nde “kızların temel eğitim hakkı”na dikkat çekmek amacıyla çekilen kısa filmleri yayınladı. Kızlarını okutmak istemeyen babaları konu edinen filmler, her gün dünyada milyonlarca, ülkede ise binlerce okul çağındaki kız çocuğunun yaşadığı dramı konu alıyor. Kızların okumak için verdiği zorlu mücadeleyi anlatan hikâyelerin en çok babalara ders olması amaçlanıyor.

ÜÇ PİŞMAN BABA

Filmler için zamanında okulu bırakma tehlikesiyle karşı karşıya kalan ancak öğretmenlerinin araya girmesiyle ya da gizli saklı okula devam ederek başarılı bir hayat süren kızlar seçildi ve bu zorlu yolculuk ekrana taşındı. Van, Hakkâri ve Malatya’da olmak üzere üç ayrı şehirden seçilen üç baba ve kızlarının hikâyesinin işlendiği filmlerde babalar, kızlarının ısrarı ve gayretiyle değişen kararlarını, nasıl ikna olduklarını anlattı. İşte o babalar ve kızları:

■ Gürgün Tomris inşaat işçisi. Van’a bağlı Edremit ilçesinde yaşıyor. Üçü kız altı çocuk babası. En büyük kızını hiç okula göndermedi. Şu anda lise öğrencisi olan ve okul başarılarıyla dikkat çeken Hayriye Tomris’i ise ilkokuldan sonra okutmayacaktı. Gürgün Tomris, “Ben bütün Türkiye’ye sesleniyorum: Kızlarını okutsunlar. Karşı çıktığıma, engel olduğuma çok pişmanım. ”

■ Yüksekova’ya bağlı Örnek Köyü’nde yaşayan Cemal Temir ise, kızların okumasına karşı çıkıyordu. En küçük kızı Hatice Temir ise ilkokulu babasından gizli bitirdi. Temir, Trakya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü’nü bitirdi. Ancak mesleğini yapmak yerine Hakkâri’ye dönerek kendisini bölgedeki kadınlara ve kız çocuklarına adadı. Kurduğu dernekle, sayısız kız çocuğunun eğitimine destek oldu. Cemal Temir ise “Bizim köyde tek üniversite okuyan kız Hatice. Ben yaptım, siz yapmayın kızlarınızı okutun.”

■ Malatya’da yaşayan Hamza Onuk ise üç çocuk babası, kahvehane işletiyor. Onuk’un hikâyesi diğer babalardan biraz farklı. O, kızının okumasına değil, futbol oynamasına karşı çıktı. Oysa kızı Mizgin Onuk, futbolda üstün yeteneğe sahip. Bu yeteneğini erken yaşlardan fark eden Beden Eğitimi öğretmeni, Mizgin’i önce okul takımında çalıştırdı; kısa bir süre sonra takım kaptanı yaptı. Ancak babası duyunca evde kıyamet koptu, Onuk kızına futbolu yasakladı. Mizgin ise formalarını ve kramponlarını saklayarak uzun süre antrenmanlara, maçlara babasından gizli gitti. Malatya Kadın Futbol Takımı’na seçilen Mizgin Onuk, Spor Lisesi’ni de dereceyle kazandı. Kayıt aşamasında babasının imzası zorunlu tutulunca gerçeği açıkladı. Profesyonel ligde oynamaya başladı ve halen takımı kaptanı. Baba Hamza Onuk “Bir noktada durdum, baktım kızım istiyor, çok da başarılı, ‘Tamam’ dedim.”