Restorasyonu tamamlanan Kız Kulesi’nde 'alan genişlemesi' iddialarına ilişkin açıklama yapan Mimar Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, "Rüzgar ve lodosla beraber altı oyuluyordu. Biz de kıyı stabilizasyonu yaptık" diye konuştu.

Kız Kulesi’nde 'genişleme' iddiasına mimarı Ahunbay'dan yanıt
Fotoğraf: AA

Restorasyon çalışmasında sona yaklaşan Kız Kulesi’nin genişletildiği iddiasına ilişkin, projesinin danışmanlarından mimar ve restorasyon uzmanı Prof. Dr. Zeynep Ahunbay’dan açıklama geldi.

Cumhuriyet gazetesinden Şeyda Öztürk’ün haberine göre; “Aslında alanda genişleme yok” diyen Ahunbay, “Kıyı stabilizasyonu yaptık. Derine giden kazıklar çakıldı. Dalgakıran tarzı bir taş branda yapıldı” dedi.

İstanbul’un simge yapılarından Kız Kulesi’nin tartışmalı restorasyonunda sona gelindi. Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada kulenin, yarın düzenlenecek ışık ve lazer gösterisiyle açılacağı belirtildi.

Restorasyonun ilk gününden bu yana çalışmaları sık sık eleştirilen kule bu kez de alan genişlemesiyle gündeme geldi.

Restorasyon projesinin danışmanlarından mimar ve restorasyon uzmanı Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, çalışmaların aynı kontürler korunarak yapıldığını belirterek, “Aslında alanda genişleme yok. Kız Kulesi’nin etrafındaki zemine dalga çarpıyordu. Rüzgar ve lodosla da beraber altı oyuluyordu. Biz de kıyı stabilizasyonu yaptık. Derine giden kazıklar çakıldı” dedi.

Yapıya zarar gelmemesi için dalgakıran tarzı bir taş branda yapıldığını belirten Ahunbay, “Dalganın yüzeye çıkmaması ve genişleme olmaması için çalışmalar yapıldı” diye konuştu.