Ahbap’ın Kızılay’dan çadır satın almasına ilişkin açıklama yapan Kızılay Başkanı Kerem Kınık, durumun ahlaki, akılcı ve yasal olduğunu ileri sürdü. Kınık, aksini iddia edenlerin ya durumu anlamadığını ya da “kötü niyetli” olduğunu iddia ederek, “Kızılay Tekstil A.Ş., Ahbap derneğinden aldığı kaynağı çadır hammadde tedariği için ayırmış ve üretilecek çadırları da Kızılay aracılığı ile ücretsiz olarak depremzedelerin istifadesi için planlamıştır” dedi. Çadırların maliyetine verildiğini ifade eden Kınık, daha sonra yaptığı paylaşımda ise "Allah doğrularladır" diyerek kendisini ve kurumunu savundu.

Kızılay Başkanı'na göre çadır satmak: Ahlaki, akılcı ve yasal!

HABER MERKEZİ

Kızılay Başkanı Kerem Kınık, sanatçı Haluk Levent'in kurucusu olduğu Ahbap derneğinin Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinin 3'üncü gününde Kızılay'dan 46 milyon liralık 2 bin 50 adat çadır satın almasına ilişkin Twitter’dan açıklamada bulundu.

Eleştirileri engellemek için tweetlere yanıt verme seçeneğini kapatan Kınık, “Ahbap derneği de Kızılay’ın yurt dışı bir kuruluş için ürettiği logosuz 2050 çadırı afetin ilk günlerinde Kızılay Çadır’dan maliyetine tedarik ederek AFAD’ın gösterdiği yere sevk edip depremzedelerin hizmetine sunmuştur” dedi.

Ahbap’ın çadırları satın aldığı Kızılay Çadır ve Tekstil A.Ş.’nin Kızılay cemiyetinin bir iştiraki olduğunu ve kesintisiz üretim yaptığını belirten Kınık, söz konusu kurum için, “Dünyanın sayılı afet çadırı üreticilerinden biridir. Öncelikle Kızılay’ın TAMP çerçevesinde belirlenen asgari çadır stok seviyesini garanti eder. Ayrıca Barınma hizmet kümesi sorumlusu olan AFAD’ın kendisinden tedarik etmek için sipariş verdiği sayıda çadırı istenilen zamanda imal eder. Sağlık Bakanlığı, MSB gibi kamu kuruluşlarının ve Birleşmiş Milletler ve diğer Uluslararası kuruluşların taleplerini üretir” ifadelerini kullandı.

Kınık, çadır satışlarından elde edilen gelirlerin Kızılay’a aktarıldığını kaydederek, “Kızılay da Afetler için gerekli olan Çadır ve sair insani yardım malzemelerini ürettirerek depolar ve ihtiyaç anında vatandaşlarımıza ücretsiz dağıtır” dedi.

“KIZILAY ÖZ KAPASİTESİNİ AFAD’A AYIRDI”

Kızılay Çadır ve Tekstil’in Ahbap’tan aldığı parayı “çadır hammaddesi” ayırdığını ve “depremzedelerin istifadesi” için kullandığını dile getiren Kınık, aradaki işbirliğinin ahlaki, akılcı ve yasal olduğunu, aksini iddia edenlerin ise kötü niyetli olduğunu öne sürerek sözlerini şöyle tamamladı:

“Kızılay Çadır ve Tekstil AŞ gerek günlük yaklaşık 1000 çadır imali gerekse ithalat ve yurtiçi fason imalat ile AFAD’a barınma desteği vermeye devam etmektedir. Ahbap ile Kızılay’ın işbirliği ahlakidir, akılcıdır, yasaldır. Aksini iddia eden ise ya meseleyi anlamamış ya da kötü niyetlidir. Şimdiye kadar afet bölgesinde AFAD 337.727 çadır kurmuş ve ilave 100.000 çadırı da kurmaya devam etmektedir. Kızılay öz kapasitesini (54.070) AFAD’a teslim etmiş ve tesislerinde AFAD için imalata kesintisiz devam etmektedir Çadır kentlerde 1.350.908 vatandaşımız barınmaktadır.”

ÇADIR ÜRETİMİNİ PAYLAŞTI

Kerem Kınık, paylaşımının devamında çadır üretimini gösteren bir video paylaştı.

YENİ PAYLAŞIM: “ALLAH DOĞRULARLADIR”

Kızılay’a tepki ve eleştiri gün boyu devam ederken, Kerem Kınık akşam saatlerinde yeni paylaşımlarda bulundu.

Kınık kendisini ve kurumunu bu kez “Allah doğrularladır” ifadesiyle savundu.

"Yürüyün Kızılaycılar" diyerek kurum çalışanlarına seslenen Kınık, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Son afetzedemiz de huzurla yuvasına kavuşana kadar yürüyün. Kalbinize ve ruhunuza iyilik ve merhametten başka bir şeyi yük etmeyin 155 yıldır olduğu gibi şefkât nöbetinizi tutun, Milletimize hizmet Devletimize destek yolundan ayrılmayın Allah doğrularladır.

Hedefimiz bir buçuk asırdır aynı; mahzun bir gönül, hatırı sorulmamış bir insan, açta açıkta kalmış bir yuva kalmasın. İlk günkü şiarımızla ‘Vatana muhabbet, yaralıya muavenet.’

Hem görevinizi yapın, hem de başka görevlilere destek olun, siz Hilali Ahmersiniz, Kuvva-i Milliyesiniz, Hilalin merhamet gölgesini taşıyın her karış varan toprağına.

Devletimiz güçlüdür, Milletimiz insaniyetperver ve iyilik sahibidir. Aşarız bu günleri el birliği ile. İyilik ve sağlık olsun.”