Türk Kızılay Genel Müdürü İbrahim Altan, "Suriyeliler'e, Kızılay Kart ile verdiğimiz bütün kaynak gerek sosyal uyum, gerek şartlı eğitim desteği, gerek dil desteği tamamen dış kaynak. AB ve BM kaynağı." dedi.

Kızılay'dan 'Suriyeliler' açıklaması: Verdiklerimizin kaynağı AB ve BM

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde kurulan Göç ve Uyum Alt Komisyonu, AKP Antalya Milletvekili Atay Uslu başkanlığında toplandı.

Komisyonda, Suriyeli ve diğer sığınmacılara yurt içinde ve İdlib bölgesinde yapılan yardımlara ilişkin bilgi veren Türk Kızılay Genel Müdürü İbrahim Altan, nisan 2011'de ilk Suriyelinin Türkiye'ye gelmesi ve sayılarının artmasıyla ilk önce Suriyeliler'e, sistem kurulduktan sonra bütün yabancılara yönelik hizmetlere başladıklarını söyledi.

Çocuk programları, Kızılay nakit temelli destek programları ve toplum temelli göç programları koordinatörlüklerinin bulunduğunu kaydeden Altan, 22 ilde, 110 merkezde, bin 193 personelle çalışmalarını yürüttüklerini anlattı.

AA'daki habere göre Altan, Suriye alan koordinatörlüğünün Adana, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis ve Osmaniye'de 7 konteyner kampta, 14 bin 209 konteynerde kalan Suriyeliler'e hizmet vermeye devam ettiğini söyledi.

Suriye içinde de Afrin, İdlib, Fırat Kalkanı ve Barış Planı harekat bölgelerinde faaliyetlerinin sürdüğünü dile getiren Altan, "Burada hastane, sağlık merkezi, çadır kamp, sevgi butikleri, oyun parkları, yetimhaneler var. Bu alanlarda faaliyetlerimiz sürüyor. Sınır ötesi operasyonlar bağlamında Kızılay, ulusal, uluslararası kuruluşlarla koordine ettiği sınır ötesi operasyonlarla bugüne kadar yaklaşık 3,5 milyarlık bir hareket olmuş. 54 bin 807 adet TIR ya da yardım aracı Kızılay üzerinden ya da Kızılay'ın topladığı imkanlar olarak bölgeye ulaştı. 548 ulusal, uluslararası STK, 2 bin 763 bağışçı söz konusu." diye konuştu.

Altan, sınır ötesi operasyonlara bakıldığında 111 bin çadır, 2,7 milyon hijyen kiti, 38 milyon litre su, 8 milyon gıda kolisi, 116 milyon ekmek, 61 milyon kıyafet, 523 ambulans, 3,6 milyon battaniyenin bölgeye sevk edildiğini belirtti.

İbrahim Altan, bu çalışmaların Suriyeli vatandaşların kendi ülkelerinde kalmalarını, Türkiye'ye geçip göçmen durumuna düşmemelerini, kendi ülkelerinde tutunmalarını esas aldığını ileri sürdü.

Pandemi sürecindeki çalışmalara da değinen Altan, BM ve AB kaynaklarıyla yaklaşık 7 milyon dolarlık muhtelif koruyucu ekipmanları bölgeye götürdüklerini anlattı.

Nakit temelli destek programları koordinatörlüğünün önem verdikleri diğer bir çalışma olduğunu dile getiren Altan, kaynakların yüzde 99'unun AB, BM kaynaklı olduğunu, ayrıca Türkiye'den şartlı bağış yapanların da kaynakları bulunduğunu söyledi.