Kızılay’ın 12 şirketine atanan 42 yöneticiye her ay en az üç net asgari ücret oranında ödeme yapıldığı belirlendi. Bazı yöneticilere dağıtılan huzur hakkı aylık 249 asgari ücret. Üç yıllık huzur hakkı faturası 35 milyon 884 bin TL.

Kızılay’ın kanını ‘huzur’la emiyorlar
Fotoğraf: AA

Mustafa BİLDİRCİN

CHP Milletvekili Tekin Bingöl, Kızılay’daki huzur hakkı düzenini belgeleriyle ortaya koydu. Bingöl’ün açıkladığı verilere göre genel başkanlığı döneminde Kerem Kınık, Kızılay’a bağlı 12 şirkette Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev alırken şirketlerin çatı kurumu Kızılay Yatırım’ın CEO’su İlyas Haşim Çakmak da 12 şirkette Yönetim Kurulu Başkan Vekili sıfatıyla görev yaptı. Kınık ve Çakmak’ın, her ay 36 asgari ücret değerinde huzur hakkı elde ettiği iddia edildi. Kızılay’da Genel Müdür/CEO koltuğunda oturan ve “Profesyonel çalışan” sıfatıyla ücret alan İbrahim Altan’ın da ayrıca beş şirketten yönetici olarak huzur hakkı elde ettiği öğrenildi.

Kızılay'a bağlı şirketlerde 42 kişinin yönetici sıfatı ile her ay huzur hakkı ödemesi aldığı, 42 yöneticiden 12’sinin ayrıca Kızılay bünyesinde”profesyonel çalışan” olarak da ücret aldığı bildirildi. Bingöl’ün açıkladığı Kızılay denetim raporlarına göre, “Şirketler üzerinden yöneticilere sağlanan fayda” ve “Üst yönetime sağlanan menfaatler” adı altında 2020’de 9 milyon 612 bin 108 TL, 2021 yılında 11 milyon 701 bin 833 TL değerinde huzur hakkı dağıtıldı. Ocak ve Temmuz aylarındaki asgari ücret düzenlemelerinin ardından huzur hakkı dağıtımının 2022’de 14 milyon 570 bin 982 TL’ye ulaşacağı tespit edildi. Kızılay’da şirketlerin kurulmasının ardından son üç yılda huzur hakkı ödemelerinin toplamı 35 milyon 884 bin 923 TL’ye ulaştı.

kizilay-in-kanini-huzur-la-emiyorlar-1054052-1.

SAADET ZİNCİRİ

Kızılay’daki huzur hakkı verilerini değerlendiren CHP’li Bingöl, şunları söyledi:

“Kızılay’da şirketler üzerinden 42 kişiye her ay toplam 249 asgari ücret değerinde huzur hakkı dağıtımı söz konusu. Aralarında kimi ararsanız var. AKP’li eski milletvekili, eski bürokrat, AKP’li belediye başkanının kardeşi, AKP’li eski belediye meclis üyesi, AKP eski belediye başkanı aday adayları, AKP eski il kadın kolu başkanı, Diyanet eski yöneticisi, eski yandaş sendika yöneticisi, Kızılay yönetici kardeşi... Saymakla bitmiyor. Tam bir saadet zinciri ile karşı karşıyayız.

Bu tablo gösteriyor ki Kızılay, ‘AKP’nin huzurevi’ gibi kullanılmaktadır. Geçmişte Türkiye’nin en saygın kurumları arasında yer alan bir kurumu iktidarın arka bahçesine çevirenler, eş-dost-akraba yönetici atamaları ile huzur hakkı diyerek Kızılay’ı tüketiyorlar. Tarihi ve misyonu ile Türkiye’nin en önemli kurumları arasında yer alan Kızılay'ın bu hale düşürülmesi her vatandaşımız için güven kırıcı ve acı vericidir. İhtiyaç sahipleri ve korunmasızların ilk çaresi olan Kızılay hızla denetlenmeli ve kurulan huzur çarkı derhal bozulmalıdır.”

kizilay-in-kanini-huzur-la-emiyorlar-1054053-1.

‘SEMBOLİK ALIYORLAR’

Huzur hakki iddilarını kabul etmeyen Kızılay’dan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanılmıştı: "Adı geçen bazı kişiler hiçbir şekilde huzur hakkı almamaktadır. Yine adı geçen bazı kişiler sadece sembolik huzur hakları almaktadır. Bazı kişiler huzur haklarını Kızılay’a bağış olarak iade etmektedir. Yönetim Kurulu Başkanı için ise eski açıklamalarınızdaki bilgiler hala geçerlidir. Kızılay dünyanın sayılı yardım kuruluşları arasındadır. Bu onur insancıl ve yardımsever milletimize aittir. Bir kez daha ifade etmek gerekirse; iddialar hiçbir şekilde gerçeği yansıtmamaktadır. İddiaların bu haliyle haberleştirilmesi halinde Kızılay hukuki haklarını sonuna kadar kullanacak ve Kızılay markasına zarar verenlerden adalet önünde hesap soracaktır. Bu Kızılay’ın tüm bağışçılarına ve ihtiyaç sahiplerine karşı kaçınılmaz bir görevidir."