Kızılay tarihi yapıyı kaderine terk etmiş
Fotoğraf: BirGün

İsmail ARI

Tartışmaların odağında yer alan ve her geçen gün yeni bir skandalla gündem olan Kızılay’ın Afyon’daki tarihi maden suyu fabrikasını kaderine terk ettiği ortaya çıktı.

Kızılay’ın en büyük maden suyu üretim tesisi Afyon’da bulunuyor. Yerleşke içerisinde çok sayıda üretim tesisi ve depo binası da yer alıyor. Ancak, Afyon’daki yerleşkede yer alan ve Mustafa Kemal Atatürk’ün kurdurduğu tarihi fabrika binası çürümeye terk edildi.

BirGün’ün ulaştığı görüntülerde özellikle fabrikanın içinin oldukça bakımsız olduğu görüldü. Uzun süredir kullanılmayan ve restore edilmeyen tarihi fabrika binasının içerisindeki makinaların da çürümeye terk edildiği görüldü.

Kızılay’ın resmi internet sitesinde söz konusu tarihi binaya dair şu ifadelere yer veriliyor: “Kurtuluş savaşımızda, Gazi Mustafa Kemal Atatürk böbreklerinden rahatsızlanmış ve şifayı Gazlıgöl’den getirilen maden suyunda bulmuştur. Atatürk, bağımsızlığımızı kazandığımız büyük zaferin ardından, bizzat kendi sermayesini vermek suretiyle Afyonkarahisar Gazlıgöl Beldesi’nde bir fabrika kurulmasını sağlamıştır ve 1926 yılında bu fabrikayı Kızılay’a bağışlamıştır.”