Aydın Kızılcaköy’de 2018 yılında bölge halkının kadınlarının JES’lere karşı direndikleri için açılan dava Aydın 1. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü. Dava 18 Ekim tarihine ertelendi.

Kızılcaköy’de direnen kadınlara açılan dava ertelendi

AYCAN KARADAĞ

Aydın’nın İncirliova ve Efeler ilçeleri ile Kızılcaköy, Dereağzı ve Gerenkova Mahallelerini kapsayan Sarı Zeybek JES (54 MWe) projesi için 2018 yılından beri bölge halkı mücadelesini sürdürüyor.

İlk olarak JES projesine karşı direniş başlatan bölge halkı kadınları, 3-4-5 Aralık 2018 tarihlerinde JES çalışmalarında güvenlik önlemi alan jandarma ekipleriyle karşı karşıya gelmişti. Kadınlara, fiziki müdahale ve biber gazı sıkılırken çıkan olayların ardından Kızılcaköylü kadınlar hakkında jandarma ekiplerine görevini yaptırmamak ve mukavemet suçundan 15 köylü kadın hakkında Aydın 1. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Görülen ilk duruşma, salonun uygun koşullarda olmaması sebebiyle 18 Ekim tarihine ertelendi.

Avukat Akın Yakan, “Kadınların hiçbiri görevlileri engellemedi. Kadınların anayasal hakları suç olarak görüldü. Mahkeme bunların hepsini değerlendirecek. Kızılcaköylü kadınlar yalnız değildir” dedi.

Duruşmaya; Aydın Baro Başkanı Av. Gökhan Bozkurt, Yönetim Kurulu Üyeleri Av. Burak Özdemir, Av. Dilek Ülker, Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Başkan Yardımcısı Av. Akın Yakan, Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu Üyesi Av. Hicran Danışman ve birçok avukat katıldı. CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, CHP Efeler İlçe Başkanı Polat Bora Mersin ile İYİ Parti Efeler ilçe Başkanı İlhan Adıyaman köylü kadınlara destek verdi.

VALİLİKTEN YASAK

Öte yandan Aydın Valiliği yaptığı yazılı açıklama ile il sınırları içinde 7 Temmuz saat 00.01 ile 12 Temmuz saat 23.59 saatleri arasında mülki amirlerin izin verdiği etkinlikler dışındaki tüm toplantı ve gösteri yürüyüş, miting, basın açıklaması, oturma eylemi, bildiri dağıtma, kamu düzeni, genel güvenlik ve asayiş açısından yasaklandığını duyurmuştu. Bölgede yaşayan yurttaşlar, yasaklamanın birinci gerekçesinin dava için olduğunu belirttiler.