Pandemi nedeniyle bu yıl gerçekleştirilemeyecek olan Uluslararası Kapadokya Müzik Festivali için toplanan fon, genç müzisyenlere destek için kullanılacak

Klasik Keyifler’den genç müzisyenlere destek: Sei Solo

KÜLTÜR SANAT SERVİSİ

Klasik Keyifler’in (KK) her yıl düzenlediği Uluslararası Kapadokya Müzik Festivali için biriktirdiği fonlar bu yıl 12 yeni solo eser siparişi için ayrıldı. Klasik Keyifler pandemi nedeniyle bu yıl yapılamayan festival için ayrılan fonu genç müzisyenlere destek için kullanacak.

Şubat ayında Covid-19 pandemisi tüm dünyada yayılmaya başladığında KK, 10. Uluslararası Kapadokya Müzik Festivali hazırlıklarını yapıyordu. Ancak pandemi ile birlikte müzik dünyası da beklenmedik bir şekilde durdu.

Uzun yıllardır Kapadokya’da besteciler ve performanscılar için atölyeler düzenleyen ve kendisini Türkiye’nin önemli bir ‘oda müziği’ ve ‘yeni müzik’ kurumu olarak kanıtlamış olan Klasik Keyifler Müzik Derneği, daha önce Kapadokya Müzik Festivali atölyelerine katılmış sanatçılar arasından 12 besteci davet edip, onlara 5-7 dakikalık solo eser siparişleri verdi.

PANDEMİ KOŞULLARINDAN İLHAM ALACAKLAR

‘Sei Solo’ (Yalnız Ol) projesi ismini Bach’ın 1720 tarihli solo keman için yazdığı eserlerin kapağındaki el yazısı ‘Sei Solo’ teriminden alıyor. Bestecilerden ‘yalnız ol’ma fikrinden ve pandemi sırasında koşullarından ilham almaları istendi. Bu besteciler daha önce KK atölyelerine katılmış Türkiye’nin en değerli sanatçılarından 6 genç müzisyen ile eşleştirildi.

18 katılımcı Mozarteum, Harvard, Stanford, Berkley, Berklee, Cornell, University of Chicago, Barenboim-Said Academy, İTÜ-MİAM, Bilkent, Anadolu, Mimar Sinan Güzel Sanatlar, Bilgi ve Boğaziçi Üniversitesi gibi değerli eğitim kurumlarında eğitim alan ve veren müzisyenlerden özenle seçildi.
Salgının nasıl bir süreç izleyeceği tam olarak bilinmediği için eserlerin ilk performanslarının tarihleri henüz belirlenemiyor, ancak besteci ve çalgıcı arasındaki iletişim ve işbirliği bu projenin ana aktivitesi. Sahne sanatçılarının dünyası ciddi bir şekilde değiştiği için, salgın tamamen kontrol altına alınana kadar müzisyenler ‘Yalnız Ol’maya zorlanıyor.

KK yaratıcı bir performans hayatı için yaşayan besteciler ile birlikte çalışmanın hayati önemde olduğuna inanıyor ve yaratıcı ile yorumlayıcı arasındaki diyaloğun sürebilmesi için elinden geleni yapmaya devam edecek.

‘Sei Solo’ projesinin müzisyenleri şöyle:

Besteciler: Aida Shirazi, Alican Çamcı, Camilo Mendez, Can Bekir Bilir, Can Kazaz, Cengiz Hakkı Eren, Didem Çoşkunseven, Engin Dağlık, İdil Özkan, Mert Kocadayı, Mert Moralı, Senay Uğurlu

Keman: Ayşen Ulucan, Kerem Tuncer, Muhammedjan Sharipov

Viyolonsel: Dorukhan Doruk, Mehmet Gökhan Bağcı, Poyraz Baltacıgil.