TMMOB Makine Mühendisleri Odası Başkanı Yunus Yener, bina, AVM ve toplu taşıma araçlarındaki havalandırma ve klima sistemlerinin pandemi koşullarına göre tasarlanmadığına dikkat çekti. Yener, Bilim Kurulu’nda TTB ile TMMOB temsilcilerinin de olması gerektiğini söyledi

Klimalar salgına uygun değil

İSMAİL ARI

TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO) Başkanı Yunus Yener, koronavirüs salgını nedeniyle tartışılan havalandırma sistemleriyle ilgili dikkat çeken uyarılarda bulundu. Havalandırma ve klima sistemlerinin pandemi koşulları gözetilerek tasarlanmadığını vurgulayan Yener, BirGün’e yaptığı açıklamada, “Pandemi sürecinin başından itibaren hastanelerdeki ve AVM’lerdeki havalandırma sistemlerine dikkat çektik. Bu alanlarda kullanılan havalandırma sistemleri pandemi koşullarına göre tasarlanmadı, imalatları pandemi koşullarına göre yapılmadı” dedi.

“Hiçbir mekanın salgın koşulları düşünülerek tasarlanmadığını da unutmamalıyız” diyen MMO Başkanı Yener, “Bu süreçte havalandırma sistemlerinin iyileştirilebilmesi ve durum tespitinin yapılabilmesi için çalışmalarımız olacak. Oluşturduğumuz Teknik Kurul ile bundan sonra yapılacak binalar için pandemi koşullarına uygun tasarım kriterlerini oluşturacağız” ifadelerini kullandı.

klimalar-salgina-uygun-degil-737533-1.BİLİM KURULU’NDA TTB VE TMMOB DE OLMALI

Normalleşme sürecine ilişkin kararlar alan Bilim Kurulu içerisinde Türk Tabipleri Birliği (TTB) ile TMMOB temsilcilerinin de olması gerektiğinin altını çizen Yener, “Yurttaşlara, ‘Tüm mekanlarda ihtiyacınız olduğu süre boyunca kalın’ diyoruz. Sorumluluk sahibi işletme sahipleri bizleri arayarak, ‘Havalandırma sistemiyle ilgili ne yapalım?’ diye soruyorlar. Bu süreç kamusal bir denetim ve sorumlulukla götürülmelidir. İnsanların hayatını ilgilendiren alanlar kamusal denetime tabi olmalıdır. İnsan hayatı ve sağlığı piyasanın insafına bırakılamaz ve gündelik siyaset aracı olamaz” dedi.

EĞİTİM VERECEĞİZ, DURUM TESPİTİ YAPACAĞIZ

“Temel ilkenin yüzde yüz temiz hava ile çalışmak” olduğunu vurgulayan Yener, “MMO olarak havalandırma sistemleri imalatını veya projesini yapanlara gerekli eğitimi vereceğiz. Mevcut binalarda durum tespiti yapacağız. İsterlerse bu tesislerde hava kalitesini ölçeceğiz” dedi.