KLİMİK, geçen yıl ABD’de çiğ kek hamuru tüketimiyle bağlantılı E. Coli vakaları görüldüğünü belirterek, "Çiğ hamur yerseniz hastalanabilirsiniz. Mikroplar sadece un pişirildiğinde ölür" açıklamasını yaptı. Gıda zehirlenmesini önlemek için öneriler de açıklandı.

KLİMİK: ABD'de 'E. Coli' vakaları görüldü, çiğ hamur yerseniz hastalanabilirsiniz
Fotoğraf: DepoPhotos

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK), geçen yıl ABD’de çiğ kek hamuru tüketimiyle bağlantılı E. Coli vakaları görüldüğü, 12 eyalette 16 kişiye E. Coli O121 bulaştığı belirtildi.

"Un çiğ gıda gibi görünmese de çoğu un çiğdir" denilen açıklamada, "Gıda zehirlenmesine neden olabilecek mikropları yok etmek için işlem görmemiştir" denildi.

"Henüz tarladayken tahıla veya üretim aşamasında una zararlı mikroplar bulaşabilir" ifadelerine yer verilen açıklamada, "Çiğ hamur yerseniz hastalanabilirsiniz. Mikroplar sadece un pişirildiğinde ölür" denildi.

KLİMİK'TEN yapılan açıklama şöyle:

"Kurabiyeler, browniler, kekler veya ekmekleri fırına vermeden önce hamurun tadına bakmak sıradan gelebilir. Ancak, geçen yıl ABD’de çiğ kek hamuru tüketimiyle bağlantılı E. Coli vakaları görüldü; 12 eyalette 16 kişiye E. Coli O121 bulaştı.

Kek karışımlarındaki undan kaynaklanan salgınlar geçmişte de olmuştu. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), 2016 ve 2019’da 80’den fazla kişinin hastalanmasına ve 20 kişinin hastaneye kaldırılmasına neden olan un ile bağlantılı E. Coli salgınlarını araştırmıştı.

Un çiğ gıda gibi görünmese de çoğu un çiğdir; yani gıda zehirlenmesine neden olabilecek mikropları yok etmek için işlem görmemiştir.

Henüz tarladayken tahıla veya üretim aşamasında una zararlı mikroplar bulaşabilir. Tahılın öğütülmesi ve unun ağartılması gibi işlemler zararlı mikropları öldürmez; marketten satın aldığınız unlarda veya un karışımlarında zararlı mikroplar bulunabilir. Çiğ hamur yerseniz hastalanabilirsiniz. Mikroplar sadece un pişirildiğinde ölür.

Sizi hasta edebilecek bileşenlerden diğeri de hamurda bulunan çiğ yumurtadır. Çiğ ve az pişmiş yumurtalar gıda zehirlenmesine neden olan Salmonella mikrobu içerebilir.

CDC'nin ve diğer çiğ malzemelerle yiyecek hazırlarken gıda zehirlenmesini önlemek için şunları öneriyor:

"Çiğ hamurun tadına bakmayın veya yemeyin. Kurabiyeler, kekler, browniler, turtalar, tortillalar, pizzalar, bisküviler, krepler veya ev yapımı oyun hamuru ve süsler gibi çiğ unla hazırlanan hamurların tümü buna dahildir.

>> Çocukların, oyun hamurları da dahil olmak üzere, çiğ hamurlarla oynamasına veya yemesine izin vermeyin.

>> Kurabiye hamuru gibi çiğ hamurları ve kek karışımlarının hamurlarını yemeden önce pişirin.

>> Yiyecekleri pişirirken tarifteki veya paket üzerindeki talimatları izleyin. Tarifte veya talimatlarda belirtilen pişirme derecesine ve süresine uyun.

>> Kek karışımı veya kurabiye hamuru gibi çiğ yumurta veya çiğ un içeren ürünleri milkshake hazırlarken kullanmayın.

>> Çiğ kurabiye hamurunu dondurma yapımında kullanmayın. Mağazalarda satılan kurabiye hamurlu dondurmalarda zararlı mikropları öldürmek için işlemden geçirilmiş hamur kullanılır.

>> Un ve yumurta gibi çiğ gıdaları yenmeye hazır gıdalardan ayrı tutun; çünkü un toz halinde olduğu için kolayca yayılabilir.

>> Çiğ hamur veya yumurta içeren ürünleri (örneğin, marketten alınan kurabiye hamuru) pişirene kadar soğukta saklamak için paketteki talimatları izleyin.

>> Un, yumurta veya çiğ hamurla uğraştıktan sonra iyice temizlenin.

>> Un ve çiğ yumurtayla veya dokundukları yüzeylerle temas ettikten sonra ellerinizi su ve sabunla yıkayın.

>> Kullandığınız kapları, tezgahı ve diğer yüzeyleri sıcak ve sabunlu suyla yıkayın."

E. COLİ HAKKINDA

E. Coli olarak bilinen Escherichia Coli, bakteri grubu olarak biliniyor.

E. Coli genellikle gıda zehirlenmeleriyle ilgili. E. Coli salgınlarında genellikle görülen belirtiler ishal, şiddetli karın krampları ve ateş olduğu ifade ediliyor.