Ekonomik krizi iliklerimize kadar hissettiğimiz bu zamanlarda “Sanat bizi kurtaracak” klişesine tutunarak yola devam ediyoruz. Yeni sezonda gerçekten çok iyi konserler izleyeceğiz

Klişelere sarılmak

Uzun süredir büyük konser yapılmaz yapılamaz, “Artık 100 euro isteyen sanatçılar, DJ’ler bile memlekete getirilemez” derken ‘stagflasyon’ ve ‘konkordato’ gibi ekonomik terimleri günlük sohbetlerimizde fazlaca kullanır olduk. Enflasyonu cüzdanlarımızda hep hissetmiştik fakat son olarak ocağımızdaki incir ağacının adını artık ‘stagflasyon’ koyduk. Böyle böyle geçinmeye çalışarak gidiyoruz.

‘Sanat bizi kurtaracak’

Bu sırada o gelmez bu gelemez derken konserler yapılmaya devam ediliyor çok şükür. Demek ki çok da karamsar olmamak lazımmış. Bilet alanlar ve hala bu iş için uğraşan organizatörler sağ olsun hâlâ konser izlemeye devam ediyoruz. Konserlere gidip 25 liralık biralardan yudumlayamasak da en azından canlı müzik dinleyebiliyoruz. Daha ne kadar sabredebiliriz bilmiyorum bu bir muamma fakat sanat bizi kurtaracak gibi klişe cümlelere tutunmaktan başka çare yok.

Şu sıralar pek çok konser haberi var. Salon İKSV yeni sezonunda çıkacak isimleri açıklamaya başladı. Barış Demirel, Ah! Kosmos, Barlas Tan Özemek, Brek, Tuğçe Şenoğul, Ağaçkakan, Islandman, Tsar B tarihleri yakın olanlar. Detaylar için İKSV’nin web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Hiçbiri kaçırılacak isim değil.

Fakat bir konser haberi var ki beni lise günlerime götürdü...

1 Kasım’da sahnede

1 Kasım’da İstanbul, Moda Kayıkhane’de sahne alacak Greg Howe ismini, virtüöz gitarcı isimlere uzak olanlar bilmez büyük ihtimalle. Lisedeyken bende çok büyük emeği olan Pentagram davulcusu Cenk Ünnü’den çok ciddi müzisyenler keşfettim. Bunlardan biri Richie Kotzen’dir. Mother Head’s Family Reunion albümünü ilk dinlediğimde beynimden vurulmuşa dönünce bulabildiğim tüm Kotzen’li albümleri topladım. CD’lerden biri 96-97 yıllarında Michael Jackson ile turneye çıkmış bir isim olan Greg Howe ile kaydedilmiş ‘Tilt’di. Funk, fusion, caz ve rock türlerinde gerçekten efsane isimlerdir bu iki gitarist.

Greg Howe, Richie Kotzen, Andy Timmons, Vinnie Moore, Paul Gilbert, Eric Johnson, Steve Lukather, Tony MacAlpine Jason Becker, Yngwie Malmsteen albümleri dinleye dinleye liseyi bitirdim. Üniversitede de virtüöz gitarcılık, neo klasik, caz fusion aşkım devam etse de Greg Howe sayesinde funk, soul sularına girdim ve müzik zevkim ciddi anlamda genişledi.

Konserin bir başka güzelliğiyse geçen yılın müzikal anlamda en doyurucu albümlerinden birini kaydeden Emre Kula’nın Howe öncesi sahne alacak olması. Kendisini şahane progresif grubu Kes ile tanıyoruz. Ayrıca Ceza, Can Bonomo gibi isimlerle sahne alan Kula bir de Oceans of Noise’un da gitarcılığını üstleniyor.

Bir rock konserinden ne bekliyorsanız 1 Kasım’da Moda Kayıkhane’de izleyebilirsiniz. Ve tabii ki konser öncesi Howe’un son albümü ‘Wheelhouse’u ve Kula’nın ‘Theory Of Change’ adlı ilk solo albümünü dinlemenizi tavsiye ederim.

*****

Ekim Festivali

Kriz mriz derken irili ufaklı pek çok festival gerçekleştirilmeye devam ediliyor. Bunlardan biri 13-14 Ekim’de UNİQ İstanbul’daki Ekim Festivali. “Çok para harcayamam, tek bir festivale gideyim pek çok farklı türden isim izleyeyim” diyorsanız bu festival sizlik. Mabel Matiz, Gazapizm, Baba Zula, Jabbar, Sattas, Suit Up, Erdem Akakçe, Luxus, Kozmonot Osman, Discolog, Esaslı Band, Pulse Band’in sahne alacağı festival biletleri 56,50 TL.

Uzun zamandır memleketteki tek “spoken word” türünde işlerin sahibi Gazapizm’i ve dopdolu bir albüm yayımlayan Mabel Matiz’i izlemek için iyi bir fırsat olabilir.