TMMOB Kimya Mühendisleri Odası'nın, Sakarya'da yaşanan ikinci havai fişek faciasının ardından yayınladığı açıklamada "Daha önce de uyardık bir kez daha uyarıyoruz; tehlikeli kimyasallarla , patlayıcılarla çalışmak için öncelikle yasa ve yönetmeliklerin titizlikle uygulanması gereklidir" denildi.

KMO: Daha önce de uyardık bir kez daha uyarıyoruz

TMMOB Kimya Mühendisleri Odası, Sakarya'nın Hendek ilçesinde 3 Temmuz'daki fabrika faciasında patlamayan havai fişekler ile diğer patlayıcıların imha edilmek üzere yüklendiği kamyonda yaşanan patlamayla ilgili açıklama yayınladı.

Üç jandarma erinin hayatını kaybettiği ve altı yurttaşın yaralandığı patlamaya dair "Daha önce de uyardık bir kez daha uyarıyoruz; tehlikeli kimyasallarla , patlayıcılarla çalışmak için öncelikle yasa ve yönetmeliklerin titizlikle uygulanması gereklidir. Bilimsel esasları dikkate almak gereklidir, uzmanlık gerektiren her işte olduğu gibi uzmanlarla çalışmak gereklidir" denildi.

TAŞIMAK BAŞLI BAŞINA YANLIŞ

"Patlama ve yangın sonrası geriye kalan havai fişek ve diğer tehlikeli kimyasal malzemelerin taşınması doğru değildir. Bu malzemeleri yüksek sıcaklık ve ısıya maruz kaldıkları için güvensiz patlayıcı olarak değerlendirilirler" denilen açıklamada patlayıcıların taşınma emniyetinin olmadığı belirtildi.

Patlayıcıların bulunduğu yerde ya da çok yakın bir imha alanında imha edilmesi gerektiği vurgulanan açıklamada "Taşımak başlı başına bir yanlıştır" denildi.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi.

Arta kalan bu patlayıcıların taşınması zorunlu ise bu konuda yayınlanmış yönetmelik ve tüzüklerdeki hükümler gereğince önlemler alınarak taşınmasına dikkat edilmesi gerekir. Bu konuda yayınlanmış iki önemli belge vardır. Bunların birincisi ADR yani Tehlikeli Maddelerin Kara Yolu İle Taşınması Yönetmeliği diğeri ise 1987 yılında çıkarılmış olan 87/12028 tüzüğü yani Tekel Dışı Bırakılan Patlayıcı Maddelerle Av Malzemesi ve Benzerlerinin Üretimi, İthali, Taşınması, Saklanması, Depolanması, Satışı, Kullanılması, Yok Edilmesi, Denetlenmesi Usul ve Esaslarına İlişkin Tüzük’ dür. Bu yönetmelik ve tüzüklerde tehlikeli maddelerin ve patlayıcıların taşınması sırasında alınması gerekli önlemler, taşıyıcıların özelliği, taşınan malzemelerin taşıma emniyetine uygun olarak ambalajlanması, taşımaya kimlerin ve hangi uzmanların nasıl nezaret edeceği gibi çok detaylı hükümler vardır. Örneğin eğer karabarut taşınıyorsa taşıma önce si en az %15 nemlendirilmesi gerektiği, taşıma için özel imal edilmiş taşıyıcı ile taşınması gerektiği, keza patlayıcıların tank ya da konteyner içerisinde taşınması gerektiği gibi. Bu tip taşıma işlemine muhakkak Tehlikeli Madde Güvenlik danışmalığı Sertifikasına sahip bu konuda uzmanlaşmış Kimya Mühendisi kişilerin nezaret etmesi gereklidir.