Koalisyon saldırılar artarken çekildi

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Irak Ulusal Güvenlik Müsteşarı Kasım Araci, ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerine bağlı muharip kuvvetlerin Irak'taki görevini bitirerek çekildiğini duyurdu. Irak'ta kalacak yabancı güçler, sadece eğitmenlik-danışmanlık rolünde olacak.


Twitter hesabından açıklama yapan Araci, geri çekilmenin daha önce planlandığı gibi yapıldığını belirterek, "Koalisyon güçleriyle son müzakerelerimizi tamamladık. Koalisyon güçlerine bağlı muharip kuvvetlerin Irak'taki görevi sona erdi ve çekildiler" dedi. Reuters haber ajansı ise Irak'ta koalisyon güçlerinin sayısı bakımından çok az bir değişiklik olacağını bunun "geri çekilme" olarak adlandırmanın yanıltıcı olacağı yönünde bir haber yayımladı.

ABD Başkanı Joe Biden ile Irak Başbakanı Mustafa el Kazımi temmuz ayında ABD ordusunun Irak'taki muharip misyonunun yıl sonunda sona ermesine yönelik anlaşmaya varmıştı. Anlaşmaya göre, Irak'taki ABD güçlerinin misyonu, artık askeri danışmanlık ve eğitmenlik rolüyle sınırlandırılmıştı. Irak'ta 2014'te IŞİD'e karşı görevlendirilen ABD öncülüğündeki askeri koalisyon ülkede son günlerde IŞİD saldırılarının yeniden başladığı bir dönemde çekildi. IŞİD'in 2017'de yenilgiye uğratıldığı ülkede son 10 gün içerisinde Süleymaniye’nin Kifri ilçesinde 6, Mahmur’da 10 ve Kerkük'te ise 4 peşmerge IŞİD saldırıları sonucu hayatını kaybetmişti. IŞİD'in son saldırısı 8 Aralık'ta Kerkük'te Irak ordusuna yönelik olmuş, iki asker hayatını kaybetmişti.