İsrail’de Başbakan Netanyahu karşıtı protestolar koalisyon hükümetinde görüş ayrılığına neden oldu. Yolsuzluktan yargılanan Netanyahu, eylemlere “demokrasi karşıtı” derken ittifak ortağı Gantz, “Gösterilere izin vermeliyiz” dedi.

Koalisyonda çatlak

İsrail'de iki ayı aşkın süredir Başbakan Binyamin Netanyahu'nun istifasının istendiği eylemler ülkedeki koalisyon hükümetinde çatlağa neden oldu. Netanyahu, konutunun önünde her hafta sonu yüzlerce kişinin eylem düzenlediğini ve can güvenliğinin olmadığını ifade ederken koalisyon ortağı Benny Gantz, eylemlerin demokrasinin gereği olduğunu savundu.

BASINI SUÇLADI

İsrail basınında yer alan haberlere göre, Netanyahu, haftalık düzenlenen kabine toplantısında yaptığı konuşmada, eylemleri "Demokrasiyi ayaklar altına alma girişimi" olarak değerlendirirken İsrail medyasını da "eylemcilerle suç ortaklığı kurmak" ile suçladı. Netanyahu, "Koronavirüsün yayılma noktası sayılan bu gösterilere kimse sınırlama getirme çabasında olmadı hatta aksi yaşanıyor. Bu gösterileri parlatıyorlar. Daha önceki prosedürlerin aksine mahalleleri felç etmelerine, yolları kapatmalarına izin veriliyor" dedi.

GANTZ KARŞI ÇIKTI

Koalisyon ortağı Mavi-Beyaz ittifakının lideri olan Savunma Bakanı Benny Gantz ise Netanyahu'nun eylemleri demokrasi karşıtı göstermesine karşı çıktı. Gantz, "Protesto gösterileri demokrasinin can damarıdır. Gösterilere izin vermeliyiz ve göstericileri korumalıyız" dedi.

Yaklaşık 15 bin kişinin Tel Aviv'deki gösterilere katıldığını ve 12 göstericinin gözaltına alındığını hatırlatan Gantz, "Biz hükümet olarak insanları dinlemek zorundayız. Bizim gösteriye izin verme ve göstericiyi koruma sorumluluğumuz var" vurgusu yaptı.

BÜTÇE KRİZİ

Öte yandan, iki isim arasındaki ayrı bir anlaşmazlık konusunun da bütçeden kaynaklandığı öğrenildi. Netanyahu, bir yıllık bütçe planının kabul edilmesini dayatırken Gantz, 2 yıllık bir bütçe planının kabul edilmesini istiyor. İsrail basınında, Netanyahu'nun bu ısrarının "yıllık bütçe planının kabul edilmesini engelleyerek ülkeyi yeni bir erken seçime götürmeyi hedeflemesi" ile ilgili olduğu yönünde görüşler paylaşılması dikkat çekti.

NE OLMUŞTU?

İsrail’de geçen yıl 6 Nisan, 17 Eylül ve bu yıl 2 Mart’ta olmak üzere üç kez erken seçim yapılmıştı. Mart ayındaki seçimin ardından Netanyahu’nun partisi Likud ile Gantz’ın partisi Mavi-Beyaz, 20 Nisan’da koalisyon hükümeti kurma konusunda anlaşmaya varmıştı. Anlaşma gereği, başbakanlık görevini ilk 1,5 yıl boyunca Netanyahu, diğer 1,5 yıl da Gantz yürütecek.