Almanya’da koalisyon denkleminin kilit aktörleri Yeşiller ve Liberaller. Sosyal Demokrat lider Olaf Scholz, koalisyon için Yeşiller ve Hür Demokrat Parti ile yeterince ortak noktaya sahip olduklarını dile getirdi.

Koalisyonda gözler  ‘trafik lambası’nda

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Almanya’da pazar günkü seçimin yankıları sürerken gözler koalisyon senaryolarında. Seçimden az farkla birinci çıkan Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) başbakan adayı Olaf Scholz koalisyon görüşmelerine hızlı başladı. Muhtemel bir koalisyon için Yeşiller partisi ve liberal Hür Demokrat Parti (FDP) ile yeterince ortak noktaya sahip olduklarını söyleyen Scholz, bu iki partiyle kesiştikleri alanlar olduğunu belirtti.

SPD, Yeşiller ve FDP’nin seçimlerde oylarını artırdığını belirten Scholz, bu nedenle bu partilerin hükümet kurma görevini kabul etmesi gerektiğini belirtti. Scholz Twitter'dan yaptığı açıklamada da gelişmelerden umutlu olduğunu söyleyerek "İyimserim. Pragmatizm ve işbirliğine hazır olmakla koalisyonun inaşı başarılı olacaktır" dedi.

SPD Federal Meclis Grubu Başkanı Rolf Mützenich de Yeşiller ve Liberallerin önce kendi aralarında görüşüp engelleri aşma girişimini memnuniyetle karşıladıklarını kaydederken, yine de bu hafta üçlü koalisyon için kendileriyle görüşmek istediklerini belirtti.

Infratest Dimap tarafından yapılan ankete katılanların yüzde 62'si Scholz’ün başbakan olmasını istiyor. Deutsche Welle’deki habere göre Yeşillerin seçimdeki başbakan adayı Annalena Baerbock ise uzun yıllar büyük koalisyon ile yönetilen ülkenin artık bir atağa ihtiyaç duyduğunu söyledi.

YEŞİL-LİBERAL FLÖRTÜ

Baerbock üçlü koalisyonlar "kolay değil ama aynı zamanda bazı şeyleri farklı yapmak için gereken ivmeyi de sağlayacaktır" dedi. Baerbock bu nedenle bir sonraki hükümetin bir iklim hükümeti olması gerektiğini ve bu nedenle de "Yeşillerin seçildiğini" söyledi. Bearbock, FDP ile de eğitim ve çok çeşitli toplum konularında ortak noktalar bulunduğunu belirtti.

FDP lideri Christian Lindner ise Yeşiller ile muhtemel bir hükümette beraber yer almak konusunda ön sondaj görüşmelerine başlayacaklarını açıkladı. Görüşmelerde "ortak ilerici bir zemin" bulunup bulunamayacağına bakacaklarını kaydeden Lindner, başka detay vermezken görüşmelerin yakın zamanda başlayacağını belirtmekle yetindi. FDP Genel Sekreteri Volker Wissing ile görüşmeleri yürüteceklerini açıklayan Lindner, ancak ondan sonra SPD ve Birlik partilerinden görüşme teklifi gelmesi halinde değerlendireceklerini kaydetti. Yeşiller eş başkanı Robert Habeck ile görüşmelerin tabiatı ile ilgili olarak verilecek mesaj hakkında konuşmadıklarını belirten Lindner güven ortamına zarar vermek istemediğini kaydetti.

CDU/CSU DA DEVREDE

Hristiyan Sosyal Birlik'ten Markus Söder ise sonuçların SPD için ezici bir siyasi zafer olmadığını savunarak bu nedenle Hristiyan Birlik partilerinin Yeşiller ve FDP ile konuşma konusunda bir teklifte bulunduğunu belirtti. SPD’nin rengi kırmızı, Yeşiller’in yeşil, FDP’nin ise sarı olduğundan üç partinin oluşturacağı koalisyona "trafik lambası koalisyonu" adı veriliyor.